TRIBUNAL PENAL PER A L'EX-IUGOSLÀVIA

Un croat de Bòsnia acusat de crims de guerra se suïcida en la vista judicial

L'exgeneral croat Slobodan Pralja beu un verí quan el tribunal d'apel·lació en confirmava la condemna a 20 anys de presó

2
Es llegeix en minuts
Reuters / Amsterdam

El Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia (TPII) ha viscut aquest dimecres un drama inèdit. Durant la vista final en què s'anunciava la sentència contra sis exdirigents i caps militars dels croats de Bòsnia, acusats de crims de guerra, un d'ells, l'exgeneral Slobodan Praljak, s'ha pres un verí al banc dels acusats mentre escoltava el veredicte: 20 anys de presó. Praljak ha estat traslladat immediatament a un hospital de La Haia, on ha mort poques hores després.

"Praljak no és un criminal; rebutjo el vostre veredicte", ha etzibat l'exmilitar, dret, quan se li ha llegit la sentència. Immediatament s'ha tret una ampolleta de la butxaca i ha begut el contingut. "Acabo de prendre un verí", ha explicat. Ha tornat a seure i ha quedat desplomat a la cadira. L'advocat defensor ha confirmat que el seu client havia "pres verí".

No cal dir que la vista judicial ha estat suspesa immediatament. Una ambulància era a l'edifici i el personal sanitari ha corregut a la sala del tribunal, mentre un helicòpter sobrevolava l'edifici.

Praljak, de 72 anys, i alt responsable militar de les forces croates de Bòsnia, ha mort en un hospital de La Haia hores després d'ingerir la substància. Els serveis sanitaris han intentat salvar-li la vida sense èxit.

Sentències confirmades 

En realitat Praljak i els altres cinc acusats feia uns quants anys que estaven condemnats. El judici era d'apel·lació. Quan s'ha produït l'incident, els jutges ja havien confirmat també les condemnes als altres acusats, que han rebut penes de presó d'entre 10 i 25 anys. La més rellevant és la del màxim dirigent polític dels croats de Bòsnia, Jadranko Prlic. El tribunal d'apel·lació ha confirmat per a ell la sentència de 25 anys de presó que li havia sigut imposada en primera instància el 2013. En aquest cas, la fiscalia demanava 40 anys de presó.

Els sis acusats estaven processats per crims de guerra i contra la humanitat durant el conflicte que entre el 1993 i el 1994 va enfrontar els croats i els musulmans de Bòsnia. Els jutges van estimar provat que els acusats van participar en una "conspiració criminal", que incloïa el règim de la veïna Croàcia dirigida pel desaparegut president Franjo Tudjman, per assassinar o expulsar la població musulmana per tal de crear una "gran Croàcia".

Els altres tres condemnats són Milivoy Petrovic, Valentin Coric i Berislav Pusic, tots ells comandaments militars o policials. 

En una roda de premsa a Zagreb, el primer ministre de Croàcia, Andrej Plenkovic, ha afirmat que el suïcidi de Praljak es deu a la "injustícia" de la condemna. "El seu acte parla de la profunda injustícia moral contra sis croats de Bòsnia i contra el poble croat", ha afirmat Plenkovic.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que un incident d'aquesta mena es produeix al TPII. El 2006, el cap dels serbis de Croàcia, Milan Babic, de 50 anys i condemnat a 13 anys de presó per crims comesos durant la guerra de Croàcia (1991-95), es va suïcidar a la presó del tribunal a La Haia.

Aquest judici era el últim del TPII, que va ser creat per l'ONU el 1993, i que tancarà definitivament les portes a final d'aquest any.

zentauroepp41120982 in this photo provided by the icty on wednesday nov 29 20171129132222

zentauroepp41120982 in this photo provided by the icty on wednesday  nov  29  20171129132222
zentauroepp41120996 refile   correcting typo a wartime commander of bosnian croa171129132227

/