DURANT EL JUDICI A LA HAIA

¿Com va entrar el verí amb què es va suïcidar el criminal de guerra croat?

Holanda obre una investigació per determinar "qui va ajudar" l'exgeneral Slobodan Praljak

1
Es llegeix en minuts

¿Com va aconseguir l'exgeneral croat Slobodan Praljak el verí amb què es va suïcidar en ple judici al Tribunal de la Haia, que el jutjava per crims de guerra? Els primers indicis apunten que algú el va ajudar i es tracta, per tant, d'un suïcidi assistit. Aquesta és la tesi amb què les autoritats holandeses han enfocat la investigació que han obert per aclarir com Praljak tenia a la butxaca una petita ampolla amb verí, que va treure, davant dels jutges i sense que ningú pogués fer res per evitar-ho, després de sentir la sentència que ratificava la condemna de 25 anys de presó per crims de guerra durant el conflicte que entre el 1993 i el 1994 va enfrontar els croats i els musulmans de Bòsnia.

En un comunicat, les autoritats holandeses apunten que la investigació, oberta a petició del tribunal, tractarà de determinar si Praljak va rebre ajuda per suïcidar-se. "De moment, la investigació se centrarà en el suïcidi assistit" i en la "violació" de la normativa vigent sobre l'accés dels presos a substàncies mèdiques. 

Notícies relacionades

El testimoni de l'advocat de Praljak pot ser determinant. El gest de l'exgeneral al treure de la butxaca el verí i prendre-se'l d'un trago va agafar per sorpresa el tribunal, davant un gest tan inèdit i inesperat. "Acabo de prendre un verí", va dir abans d'asseure's i quedar desplomat a la cadira. El seu advocat va confirmar que l'exgeneral havia "pres verí".

Praljak va ser ingressat immediatament a l'hospital, on va morir poques hores després. La sala del judici és ara l'escenari d'un crim.

zentauroepp41120996 refile   correcting typo a wartime commander of bosnian croa171129132227

zentauroepp41120996 refile correcting typo a wartime commander of bosnian croa171129132227 / REUTERS TV