Nova York davant l'atemptat

"No tinc por. Ara tampoc"

Els novaiorquesos planten cara amb normalitat i determinació a l'atac terrorista de dimarts

Es va mantenir la desfilada de Halloween, amb seguretat reforçada, i el mateix es farà amb la marató

monmartinez40773642 jlx63 nueva york  estados unidos   01 11 2017   vista de un 171101212111

monmartinez40773642 jlx63 nueva york estados unidos 01 11 2017 vista de un 171101212111 / JUSTIN LANE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Dimarts a la nit, només unes hores després que el terrorisme islàmic tornés a matar a Nova York després de 16 anys, un milió de persones van ocupar els carrers per celebrar Halloween i presenciar la desfilada. Eren pares que mantenint la rutina del tradicional passeig a la recerca de llaminadures miraven de protegir els més petits, vestits amb disfresses de pors innocents, de l’últim acte de maldat; eren joves i adults transformats amb elaborades creacions o màscares i vestits sortits de fàbrica; eren novaiorquesos i turistes que com cada dia es fonien en una urbs que, en la vida diària, entén poc de passaports... Ahir, de la mateixa manera, la vida va fluir. Els nens van tornar al col·legi; els grans, a les seves obligacions; els turistes, a les seves passejades...

Nova York ha entrat a la llista infame en què apareixen Barcelona, Niça, Londres, Berlín... Però no hi ha hagut vigílies massives. Ahir només es veia algun ram de flors dipositat a prop del carril bici on Sayfullo Saipov, casat i amb tres fills, va convertir una furgoneta de lloguer en una arma i va segar la vida de cinc argentins, una belga i dos nord-americans, i va ferir 12 persones més.

La policia va reforçar la seva presència als carrers, les estacions de metro i el tren, punts emblemàtics de la ciutat... La West Side Highway i la part sud del passeig que recorre el carrer West al costat del riu Hudson seguien tallats, plens d’investigadors que rastrejaven l’escena del crim. Però Nova York confirmava que l’alcalde té raó quan diu que «ningú ha pensat que hi hagués una altra opció que alçar-se davant aquest acte de terror».

És amb aquesta determinació, i per la creença de les autoritats que «no hi ha proves d’amenaça creïble addicional» per a la ciutat, que es va mantenir la desfilada de Halloween i es manté per a aquest diumenge la marató, un esdeveniment esportiu amb 51.000 participants i que segueixen en directe dos milions i mig d’espectadors. Serà «un esdeveniment molt segur», segons va anunciar Carlos Gómez, cap de policia de Nova York, amb «el màxim desplegament policial que la cita ha vist mai»: més equips d’observació, camions, franctiradors, agents equipats amb armes pesants...

Notícies relacionades

És el mateix missatge que ha rebut de l’associació de corredors New York Road Runners la barcelonina Meritxell Roca, investigadora a la Universitat de Colúmbia. «Si se suspenia per respecte a les víctimes m’hauria semblat bé però en cap cas m’he plantejat no córrer per tenir por», explica.

Roca fa cinc anys que viu a Nova York i explica que ha tingut «la sensació sempre que és una de les ciutats més segures dels EUA». I parla amb coneixement del passeig al costat del riu Hudson perquè s’ha entrenat allà sovint per a la seva primera marató, igual que parla de la Rambla, a cinc minuts d’on viuen els seus pares, on es va criar i on té un apartament. «No sé si es poden erradicar o prevenir coses com les que han passat aquí i allà», reflexiona. «Desgraciadament, ens hem acostumat a viure en aquesta situació», afegeix. La seva veu i el seu missatge coincideixen amb el que ha llançat en les últimes 48 hores Nova York: «No tinc por. Ara tampoc».