ALERTA A SCHWERIN

Alemanya deté un jove sirià que preparava un atemptat amb explosius

Yamen A., un home de 19 anys amb "motivació islamista", era vigilat per la policia des del juliol

mbenach40755892 police stand in front of a building in the northeastern germ171031110856

mbenach40755892 police stand in front of a building in the northeastern germ171031110856 / Bernd Wuestneck

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya ha frustrat un nou atemptat terrorista. Aquest dimarts la policia alemanya ha detingut Yamen A., un noi de 19 anys i de nacionalitat siriana, de qui se "sospita amb urgència" que havia "preparat en termes concrets" un atac amb explosius i amb "motivació islamista", segons ha assegurat l'Oficina de la Fiscalia Federal, a Karlsruhe. No obstant, les autoritats encara no han pogut apuntar a una connexió amb cap organització terrorista. "Hem evitat un greu atac terrorista a Alemanya", ha apuntat el ministre de l'Interior en funcions, el conservador Thomas de Maizière.

Aquest dimarts al matí, les forces especials dels cossos de seguretat han capturat el sospitós i han buscat informació al seu apartament, situat a la localitat de Schwerin (al nord), a l'estat federat de Mecklenburg-Pomerània Occidental, així com en tres més a la mateixa àrea i el d'altres persones amb qui encara no es coneix el vincle a Hamburg.

En el seu informe, la policia explica que el detingut s'hauria radicalitzat per internet. Segons han apuntat fonts de seguretat al diari Tagesspiegel, Yamen A. vivia sol al seu apartament, on va alimentar el seu odi religiós. A la xarxa hauria buscat instruccions per construir una bomba, per intercanviar opinions amb altres gihadistes així com per entrar en contacte amb representants del grup terrorista Estat Islàmic (ISIS per les seves sigles en anglès).

L'informe també assenyala que durant el juliol el sospitós va prendre la decisió de cometre un atemptat amb explosius a Alemanya amb la intenció de matar i ferir "tantes persones com sigui possible". La fiscalia ha explicat que va ser llavors quan va adquirir productes químics i altres components per fabricar una bomba casolana, així com també una ràdio per detonar l'artefacte a distància. Les autoritats van començar a vigilar el detingut a l'estiu. Pel fiscal, la detenció s'ha efectuat "en el moment ideal". No obstant, encara es desconeix si l'acusat ja havia fixat un objectiu específic.

Més poders contra el terrorisme

Notícies relacionades

El dia 20 de desembre de l'any passat 12 persones van morir i 50 van resultar ferides després que un camió pilotat per un llop solitari anomenat Anis Amri s'estavellés intencionadament contra el concorregut mercat nadalenc de Breitscheidplatz, en una de les zones més turístiques de Berlín. Diversos errors policials van permetre al terrorista d'origen tunisià moure's tranquil·lament pel país amb diverses identitats falses. Aquell atemptat, el pitjor atac terrorista que ha viscut Alemanya en els últims anys, va posar el país en alerta.

Aquesta alerta ha permès una nombre de detencions més elevat. Sense anar més lluny, dimecres passat, els cossos de seguretat van detenir un home de 40 anys a Berlín a qui s'acusa i investiga per possibles connexions amb l'escena islamista radical. A l'abril, el land de Baviera va capturar un home de 31 anys acusat de ser "coordinador" de l'Estat Islàmic a Europa. Malgrat haver patit aquell cruent atac, la capital alemanya ha seguit la seva vida amb aparent normalitat