VIOLÈNCIA AL BRASIL

Mor una turista espanyola per trets de la policia en una favela de Rio de Janeiro

El conductor del cotxe en què viatjava la víctima es va saltar un control policial en una dels llocs més perillosos de la ciutat brasilera, on actuen bandes de narcotraficants

zentauroepp40610288 bra04  r o de janeiro  brasil   19 10 2017   agentes de la p171023164220

zentauroepp40610288 bra04 r o de janeiro brasil 19 10 2017 agentes de la p171023164220 / Antonio Lacerda

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A dos quarts d'onze del matí, la ciutadana espanyola María Esperanza Jiménez Ruiz va trobar la mort a la populosa La Rocinha, a la zona sud de Rio de Janeiro. Tenia 67 anys quan va rebre els trets de policies militars. Jiménez Ruíz, natural de Cadis, estava dins d'un transport turístic que visitava la favela més gran de la “ciutat meravellosa”, cada vegada més violenta. D'acord amb la Policia Militar, el Fiat Freemont que conduïa un guia italià i que portava dos espanyols més “va perforar un bloqueig” realitzat per la força de seguretat a Largo do Boiadeiro, un dels punts de més enfrontament entre l'Estat i el narcotràfic carioca.

El conductor, sostenen les autoritats, va passar per alt l'ordre d'aturar-se i les bales van travessar el vehicle fins a incrustar-se al cos de Jiménez Ruiz, que, greument ferida, va ser portada immediatament a l'Hospital Municipal Miguel Couto, on no van poder fer res per salvar-la. S'ha informat que el seu cas està en mans de la justícia. Una hora abans que el grup de turistes comencés el 'tour', dos integrants del Batalló de Xoc havien resultat ferits en un enfrontament armat amb bandits. En altres zones de la favela també s'han reportat incidents.

La Rocinha posa des de fa mesos en escena el fracàs de la política de seguretat i pacificació del Govern del Brasil. Després de mesos que han convertit la favela en un veritable territori de disputa armada entre dues faccions del narcotràfic, el Comando Vermelho i Amigos dos Amigos, el president interí, Michel Temer, va ordenar la intervenció de les Forces Armades. Uns 1.000 efectius militars van ser desplaçats per reforçar les tasques minvants de la Unitats de la Policia Pacificadora (UPP), un cos sobre el qual pesaven denúncies de tota mena, des d'abusos contra els “favelats” fins a corrupció.

Falta de fons

Notícies relacionades

La UPP està en crisi per falta de fons com a conseqüència de l'ajust i el retard en el pagament de salaris, cosa que, assenyala la premsa, ha permès la reagrupació i el nou enfortiment de les bandes criminals. A La Rocinha, aixecada des dels anys 50 en una de les zones més boniques de Rio de Janeiro, hi viuen uns de 200.000 habitants que, la majoria, treballen als barris més rics de la ciutat. Homes i dones baixen dels "morros”, com en diuen als turons,  i suporten a vegades el prejudici i la desconfiança dels que habiten a l'“asfalt”.

Per aquesta barreja de por i atractiu alhora que desperten aquestes barriades molts visitants estrangers decideixen acostar-s'hi. “Arribada a Rocinha, visita a una terrassa amb pausa per fer fotos de la vista increïble sobre Rio, parlem sobre seguretat, infraestructura local i altres aspectes de les faveles. Parada opcional al taller d'artesania local. Visita a l'escola de la comunitat”, proposa Favela tour. María Esperanza Jiménez Ruiz va contractar un d'aquests viatges que van acabar amb la seva mort a la cantonada més inesperada.