DISCRIMINACIÓ RACIAL

Pluja de crítiques republicanes al perdó de Trump a l'exxèrif Arpaio

Paul Ryan, Jeb Bush i John McCain lamenten la decisió de condonar la pena de presó del racista agutzil

zentauroepp38303814 in this may 4  2017  photo  president donald trump talks to 170505200858

zentauroepp38303814 in this may 4 2017 photo president donald trump talks to 170505200858 / Evan Vucci

2
Es llegeix en minuts

El president de la Cambra de Representants dels Estats Units, Paul Ryan, ha criticat el president Donald Trump per indultar l'exxèrif Joe ArpaioDonald TrumpJoe Arpaio, que s'enfrontava a una condemna per desacatament als tribunals per un cas de discriminació racial.

El portaveu de Ryan, Doug Andres, ha dit al 'Wall Street Journal' que el republicà "no està d'acord amb la decisió" de Trump, una oposició que comparteix amb altres polítics del seu partit que han expressat el seu rebuig al primer perdó presidencial, entre ells els senadors per Arizona John McCain i Jeff Flake.

"Els funcionaris de policia tenen l'especial responsabilitat de respectar els drets de tothom als Estats Units. No hauríem de deixar que ningú es pensi que aquesta responsabilitat queda reduïda per aquest perdó", va afegir el portaveu de Ryan, el republicà de més rang que ha discutit la decisió.

"Admirable servei a la nació"

Trump va indultar divendres a la nit el polèmic exagutzil, que va ser trobat culpable el juliol de desacatament als tribunals per un cas de discriminació racial i que estava a l'espera d'una condemna que podia ser de fins a sis mesos de presó.

"El xèrif Joe Arpaio té 85 anys, i després de més de 50 anys d'admirable servei a la nació, mereix un perdó presidencial", va afirmar Trump en un comunicat.

Arpaio va ser xèrif del comtat de Maricopa (Arizona) -que inclou Phoenix- entre el 1993 i el 2017, 24 anys durant els quals es va fer famós arreu del món per la seva mà dura amb els immigrants indocumentats i per les severes condicions a la presó sota la seva jurisdicció.

Oposició política

Després de saber-se la notícia de l'indult, desenes d'organitzacions i polítics a nivell nacional, entre ells els senadors McCain i Flake, van manifestar el seu rebuig frontal a la mesura.

Flake va tuitejar que hauria "preferit que el president respectés el procés judicial i deixés que seguís el seu curs", mentre que McCain va considerar que l'indult "soscava" les al·legacions de Trump sobre el seu respecte a l'estat de dret, perquè "Arpaio no ha mostrat penediment per les seves accions".

Un altre conegut republicà, l'exgovernador de Florida Jeb Bush, va citar a Twitter l'argument de McCain i va considerar que el senador tenia "raó".

Notícies relacionades

No obstant, el primer perdó presidencial de Trump des que ocupa la Casa Blanca ha sigut ben acollit per altres companys de partit, com el congressista republicà d'Arizona Trent Franks.

"El president va fer el correcte, Joe Arpaio va viure una vida respectable servint el nostre país i es mereix un retir respectable", va tuitejar.