LA PAU A COLÒMBIA

Les FARC es preparen per debutar com a partit polític

L'exguerrilla colombiana, que tot indica que conservarà la sigla, vol a més comptar amb un equip de futbol

zentauroepp39802286 file   in this jan  6  2016 file photo  juliana  a 20 year o170826210354

zentauroepp39802286 file in this jan 6 2016 file photo juliana a 20 year o170826210354 / Rodrigo Abd

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Fent la maleta per tornar a Colòmbia. Totes les forces posades en la pau». Rodrigo Timochenko Londoño, que va ser cap de les FARC, es va deixar fotografiar a l’Havana de cara a la reunió que, en la pràctica, passarà a ser l’acte de naixement de la força que heretarà el seu llegat. Aquesta reunió s’acabarà l’1 de setembre amb una festa que, ja se sap, no dissiparà certs dubtes.

Tot indica que l’exguerrilla, que va deixar de ser un grup armat el 15 d’agost, mantindrà les seves sigles i passarà a anomenar-se Força Alternativa Revolucionària de Colòmbia. L’elecció d’aquest nom ja ha provocat controvèrsia, entre altres coses per tractar-se d’un recordatori permanent del conflicte per a les víctimes.

No hi falten analistes que es pregunten per la falta d’encert o de sensibilitat dels seus dirigents. Altres parlen del primer error polític després d’haver deixat les armes: ¿quin partit estaria disposat a aliar-se amb un altre anomenat FARC? Com ha assenyalat Carlos Tognato, professor de Sociologia de la Universitat Nacional de Colòmbia, la decisió de preservar la sigla li farà «més difícil distanciar-se dels fantasmes del passat» i aconseguir un nivell «mínim de legitimitat social» entre un segment ampli de la ciutadania.

El programa

De moment, els dies que queden d’agost permetran a l’exguerrilla completar el programa que presentarà a la societat i al món. «Hem deixat les armes per participar en política», va afirmar un dels seus excomandants, Iván Márquez. Londoño, que a principis de juliol va patir una isquèmia cerebral de la qual es troba completament recuperat, va definir la transformació de les FARC com la d’un «exèrcit del poble» que es vol transformar en «l’esperança del poble».

En virtut dels acords firmats amb el Govern colombià, els seguidors de Timochenko tenen 10 escons garantits a les dues cambres del Congrés. Malgrat això, els desafiaments que tindrà d’ara endavant el flamant nou partit no només són d’organització i finançament, sinó també simbòlics. No es tracta només de tenir representació parlamentària, sinó també de guanyar un prestigi esquiu a les grans ciutats.

Notícies relacionades

La «maneta» de Maradona

L’exguerrilla aborda la seva inserció en la vida civil amb ambicions que excedeixen l’àmbit electoral: les FARC volen comptar amb el seu propi equip de futbol professional. Com a part d’aquest horitzó politicoesportiu han demanat una «maneta» a l’argentí Maradona, d’oberta simpatia per Fidel Castro i el chavisme. També esperen una ajuda de Carlos el Pibe Valderrama, figura històrica de la selecció cafetera. Segons la revista Semana, l’equip s’anomenaria La Paz Fútbol Club. 

Temes:

FARC Colòmbia