TENSIÓ DIPLOMÀTICA

Els EUA redueixen els serveis de visats a Rússia i provoquen la ira de Moscou

Washington adopta la mesura després que Moscou li ordenés reduir en més de la meitat el personal de l'ambaixada i els consolats

zentauroepp39758763 russian foreign minister sergei lavrov speaks during a meeti170821141139

zentauroepp39758763 russian foreign minister sergei lavrov speaks during a meeti170821141139 / ALEXANDER NEMENOV

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Estats Units han suspès l’emissió de visats de no immigrant per als ciutadans russos, tres setmanes després que el Kremlin ordenés reduir el personal de la missió diplomàtica nord-americana a Rússia de 1.200 treballadors a 455. La mesura deixa temporalment tancades les fronteres nord-americanes als empresaris, els turistes i els estudiants russos, en un pas mésen la guerra diplomàtica que els dos països mantenen oberta des que Washington va acusar el Govern eslau d’interferir en les seves eleccions. Les relacions entre els dos grans rivals de la guerra freda viuen probablement el seu pitjor moment des de la caiguda del Teló d’Acer malgrat les intencions de Donald Trump d’acostar-se al seu admirat Vladímir Putin.

L’emissió de visats es reprendrà a partir de l’1 de setembre, però segons les autoritats nord-americanes el nombre de documents processats es reduirà significativament a partir de llavors. «La nostra capacitat per fer entrevistes en el futur es veurà enormement afectada perquè hem hagut de reduir molt el nostre personal per complir amb els requeriments del Govern rus», va assenyalar ahir l’ambaixada nord-americana en un comunicat.    A més, només es mantindrà operatiu per a l’emissió de visats al consolat a Moscou, cosa que obligarà milers de ciutadans a viatjar fins a la capital si volen sol·licitar un document de viatge. Fins ara també ho podien fer en les legacions nord-americanes a Sant Petersburg, Vladivostok i Iekaterinburg.

CREAR DESCONTENTAMENT

L’any passat, els russos van rebre 190.000 visats de no immigrant per viatjar als EUA, segons el Departament d’Estat, el 18% més que l’any anterior. «La decisió russa de reduir la presència diplomàtica nord-americana posa en qüestió la serietat russa per millorar les relacions», va dir l’ambaixada per justificar la mesura.

Notícies relacionades

L’anunci ha exasperat el Kremlin, que acusa Washington de voler crear descontentament entre la ciutadania russa amb el seu Govern. El seu ministre d’Exteriors, Sergei Lavrov, ha deixat la porta oberta a noves represàlies per contestar a la iniciativa de l’Administració de Trump. «Ja veurem què fem. Només puc dir una cosa: no castigarem els ciutadans nord-americans».

El ball de represàlies diplomàtiques va començar a finals de desembre, quan el llavors president, Barack Obama, va ordenar l’expulsió de 35 diplomàtics russos després d’acusar Moscou d’haver interferit en les eleccions nord-americanes. Putin es va abstenir de respondre inicialment, com li va demanar el defenestrat assessor de seguretat nacional de Trump, Michael Flynn, en les polèmiques converses que va mantenir al desembre amb l’encara ambaixador rus a Washington, Sergei Kisliak. Però la seva postura va canviar després que el mes passat el Congrés aprovés un nou paquet de sancions contra diversos alts funcionaris del Kremlin. Va ser llavors quan va ordenar reduir en més de la meitat la presència diplomàtica nord-americana en el seu país.