Crisi al país caribeny

Els militars veneçolans preveuen més atacs armats

Després de l'assalt a un fort de la ciutat de València diumenge, que va acabar amb dos morts i un ferit, les Forces Armades es preparen per a eventuals accions

zentauroepp39585204 venezuela s president nicolas maduro speaks during his weekl170807211446

zentauroepp39585204 venezuela s president nicolas maduro speaks during his weekl170807211446 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Hores després de sufocar un «atac terrorista» contra el fort militar de Paramacay, a la ciutat de Valencia, al centre de Veneçuela, el Govern i les Forces Armades (FANB) van reconèixer ahir el que semblava evident: s’espera un creixement d’accions d’aquesta naturalesa, que atribueixen a una conxorxa internacional amb suport intern.

Els focs intencionats a un edifici de l’Institut Nacional de la Vivenda (Inadi) a Maracaibo, a l’estat de Zulia, i a un autobús, a més del pirateig a la pàgina oficial del Consell Nacional Electoral (CNE), on es va col·locar una imatge del film El gran dictador, de Charles Chaplin, van confirmar la presumpció oficial.

El ministre de Defensa, Vladimir Padrino López, va tornar a sortir per televisió, envoltat de la seva plana major, per admetre l’existència d’una «situació extraordinària» derivada de «fets de violència». El que va passar a la 41a brigada blindada diumenge passat va posar en evidència que s’ha entrat en una etapa d’«escalada» de violència.

Padrino López va reconèixer que dos tinents van participar en la incursió que va acabar amb diversos ferits i dos atacants abatuts. La FANB busca per aire i terra el grup, que es va emportar armes i es troba pròfug. Les vuit persones detingudes, segons va informar el ministre, havien sigut contractades «sota engany i amb el pretext que es tenia control de diverses unitats militars al territori». Però el «grup de delinqüents» els va abandonar quan la seva sort ja estava tirada. «Es pensaven que se sumarien a les comunitats veïnes, cosa que no va passar».

El nou Iraq

Dissabte passat, el president Nicolás Maduro va llançar una crida als militars i a les forces de seguretat per «preparar-se» per a noves formes de lluita. El ministre Padrino López va ratificar ahir aquesta impressió. «Farem servir les armes de la nació en el marc de la Constitució». El chavisme està convençut que els Estats Units volen transformar Veneçuela en una nova Síria i quedar-se amb les seves reserves d’hidrocarburs. Aquesta anàlisi, que l’oposició considera esbojarrada, va ser avalada en cert sentit per Julian Assange. «Hem trobat el nostre nou Iraq… és Veneçuela», va manifestar el fundador de Wikileaks.

Notícies relacionades

El president de l’Assemblea Nacional (AN), Julio Borges, va considerar que el que havia passat a la unitat militar hauria de provocar que les autoritats polítiques fessin «una profunda reflexió». Segons la Mesa d’Unitat Democràtica (MUD), és «molt clar» que a la FANB hi batega el mateix anhel de canvi que tenen la majoria dels veneçolans.

Borges va exigir a Maduro que es conegui «la veritat» sobre l’atac i que no es desencadeni «una cacera de bruixes» contra l’oposició. Els diputats de l’AN, que comparteix edifici amb els de l’ANC, es van reunir ahir per avaluar els últims successos polítics. Mentre deliberaven, una manifestació del chavisme es va aproximar a l’edifici del Congrés per recolzar la feina dels constituents. També la temuda col·lisió entre els membres de l’AN i de l’ANC sembla inevitable.

La rebel·lió de la fiscal cessada per Maduro

 «Continuo sent la fiscal d’aquest país», va dir ahir  Luisa Ortega Díaz, destituïda la setmana passada per l’Assemblea Nacional Constituent (ANC). Després de la seva destitució, Ortega ha rebut el suport de fiscals de la regió i de la Unió Europea, però el chavisme no pensa cedir. Diosdado Cabello, un dels líders de l’ANC, va acusar Ortega Díaz, una històrica chavista que s’ha distanciat del Govern en els últims mesos, d’haver cedit «als afalacs de la burgesia».