Trump irrita l'espionatge dels EUA amb la seva actitud conciliadora amb Putin

El president nord-americà afirma que s'ha de "mirar cap endavant" i treballar "constructivament" amb Moscou sense qüestionar l'acusació d'atac informàtic rus durant la campanya electoral

trump

trump / SAUL LOEB (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump va tenir a Hamburg l’oportunitat de tranquil·litzar l’opinió pública nord-americana i tancar part de la bretxa que el separa dels seus serveis d’intel·ligència, però va optar per no fer-ho. En la seva primera reunió amb Vladímir Putin, celebrada divendres en paral·lel a la cimera del G-20, el novaiorquès va abordar la ingerència del Kremlin en les passades eleccions nord-americanes, però va acabar acceptant les explicacions del president rus, segons es desprèn dels seus comentaris a les xarxes socials. Trump va afirmar que era hora de «mirar cap endavant» per treballar «constructivament» amb Rússia, unes paraules que són un revés a les agències d’intel·ligència dels EUA.

«Vaig pressionar amb força el president Putin en dues ocasions sobre la interferència russa en les nostres eleccions», va escriure Trump a Twitter. «Ell ho va negar de forma vehement. Jo ja he donat la meva opinió». No és clar a quina opinió es refereix. Un dia abans de la reunió, el republicà va tornar a llançar dubtes sobre les conclusions de les seves agències d’espionatge, que han acusat Rússia d’estar darrere dels atacs informàtics que van desestabilitzar les eleccions. «Crec que va ser Rússia, però també van ser probablement altres individus o països», va dir a Polònia. «Ningú ho sap amb certesa. Ningú n'està segur».

No és així com es veuen les coses a Washington. «Tinc seriosos dubtes que Putin sentís de Trump el que ha de saber sobre l’assalt a les nostres institucions democràtiques», va dir John Brennan, l’home que dirigia la CIA quan l’agència va acusar Rússia d’interferir en la campanya per beneficiar electoralment Trump. La Casa Blanca va haver de reaccionar després que Trump no refutés les paraules de Putin i Sergei Lavrov, el seu ministre d’Exteriors, que, al final de la reunió, van tornar a negar la responsabilitat russa i van afirmar que Trump «havia quedat satisfet» amb les seves explicacions.

«No és veritat», va afirmar el seu cap de gabinet, Reince Priebus. «El president no es va creure el desmentiment de Putin». Les seves paraules suggereixen, però, una cosa molt diferent. Si bé Trump va afirmar que les sancions sobre Moscou es mantindran («No farem res fins que es resolguin els problemes d’Ucraïna i Síria»), el president també va explicar que va parlar amb Putin d’un pla per crear «una unitat impenetrable de ciberseguretat».

INFRAESTRUCTURA NUCLEAR

Notícies relacionades

La disposició a treballar amb el país que s’ha acusat també recentment de llançar atacs informàtics contra la infraestructura nuclear dels EUA ha portat part de la classe política a acusar Trump d’ingenuïtat. «Associar-nos amb Putin en una unitat de ciberseguretat és com associar-nos amb Assad en una unitat d’armes químiques», va respondre el senador republicà, Marco Rubio. Una cosa semblant va dir l'exsecretari de Defensa, Ashton Carter. «Això és com si el paio que t'ha robat a casa proposa un grup de treball contra els furts».

La bona sintonia entre Trump i Putin, que ha provocat un clima d’eufòria a Moscou després de la tempestuosa relació que va presidir els últims anys del mandat d’Obama, va deixar almenys un resultat positiu: l’acord d’alto el foc a Síria, una mostra de les possibilitats que es desprenen de la cooperació amb Rússia. Caldrà veure si aguanta. Trump, mentrestant, va dedicar el diumenge al que més li agrada: jugar a golf. Ja són 36 els dies de la seva presidència que ha passat en un dels seus camps de golf, segons el recompte de la CBS.