INFORME DEL PEW RESEARCH CENTER

La imatge internacional dels Estats Units s'enfonsa sota el mandat de Trump

El 74% dels enquestats en 37 països desconfien del president nord-americà

 

  / GETTY IMAGES / WIN MCNAMEE

3
Es llegeix en minuts
Martí Benach
Martí Benach

Periodista

ver +

Amb a penes mig any a la Casa Blanca, el president Donald Trump ha aconseguit ampliar el nombre dels seus detractors més enllà de les fronteres dels Estats Units. Però no solament ha atret animadversió cap a la seva persona: sota el mandat del republicà, la imatge internacional de la primera potència mundial s’ha deteriorat fins a enfonsar-se en gairebé 20 punts percentuals en les enquestes de valoració. Al mateix temps, la confiança en el lideratge del president dels EUA ha caigut en picat a tot el planeta, segons apunta l’últim informe del prestigiós Pew Research Center, elaborat amb enquestes d’opinió en 37 països del món.

L’informe, destinat a analitzar la imatge i el lideratge mundial dels EUA, ha arribat a la conclusió que Trump i moltes de les seves propostes estrella són àmpliament rebutjades a tot el món, i que la seva imatge ha declinat considerablement en molts països. La valoració positiva que globalment rebia fins ara ha caigut al 49% des del 64% que mantenia al final dels vuit anys de mandat de Barack Obama. Aquest declivi ha sigut especialment pronunciat en alguns dels països aliats més pròxims als EUA, com els seus veïns Canadà i Mèxic, i en socis europeus com Alemanya i Espanya.

Els analistes veuen en això una certa lògica: Trump va jurar el càrrec al gener anteposant a tot el seu famós principi 'America first' (Amèrica primer), i des d’aleshores ha seguit endavant amb els seus plans per aixecar el polèmic mur a la frontera amb Mèxic, ha anunciat la retirada nord-americana de l’Acord del Clima de París, i ha acusat diversos països, entre ells Canadà, Alemanya i la Xina, de pràctiques comercials deslleials. En el seu primer viatge a l’estranger com a mandatari, a principis de juny, Trump va ser complimentat a l’Aràbia Saudita i Israel, però es va guanyar una freda rebuda entre els seus socis europeus, amb qui havia xocat abans en qüestions com el finançament de l’OTAN, el canvi climàtic i el comerç.

CAIGUDA ESTESA

Només el 30% dels mexicans diuen ara tenir una visió positiva dels EUA, molt per sota del 66% que així ho declaraven al final de l’era Obama. Al Canadà i Alemanya, els índexs de valoració positiva s’han situat en el 22%, enfront dels anteriors 43% i 35%, respectivament.

En molts països europeus, els percentatges són ara comparables als que hi havia al final de la presidència de George W. Bush, que amb la seva  invasió de l’Iraq, el 2003, va aconseguir fer-se altament impopular. «La caiguda en els índexs favorables als Estats Units està molt estesa», assenyala l’informe de Pew. «L’opinió pública amb una visió positiva del país s’ha desplomat en un conjunt divers de països de Llatinoamèrica, Amèrica del Nord, Europa, Àsia i Àfrica», afegeix.

L’estudi del Pew Research Center, elaborat amb les respostes de 40.447 entrevistats entre el 16 de febrer i el 8 de març, revela així mateix una profunda desconfiança en el mateix Trump. El 74% dels enquestats diuen que no hi confien, i només el 22% afirmen confiar que el president farà el correcte en afers internacionals, en contrast amb el 64% que confiava en Obama. Fins i tot el president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, amb índexs de confiança del 27% i el 28%, respectivament, van obtenir més bona puntuació que Trump. La cancellera alemanya, Angela Merkel, amb un percentatge a favor del 42%, és la dirigent més confiable entre els quatre analitzats en l’informe.

DESCONFIANÇA A MÈXIC I ESPANYA

Notícies relacionades

La confiança en Trump apareix influenciada tant per les reaccions a les seves polítiques com a la seva persona. Els països on la població confia menys en Trump són Mèxic, amb el 5%, i Espanya, amb el 7%. Per contra, i de forma espectacular, els dos únics que van millorar les seves puntuacions en comparació amb l’era Obama són Rússia, on la confiança en el president va pujar al 53% des de l’inicial 11%, i Israel, del 7% al 56%.

Globalment, la figura de Trump agrupa més rebutjos que adhesions. El 75% dels enquestats l’han definit com a «arrogant»; el 65%, «intolerant», i el 62%, «perillós». Una majoria del 55%, no obstant, també el descriuen com «un líder fort», i només el 26% el consideren ben preparat per ser president. El 76% dels enquestats s’oposen al mur fronterer amb Mèxic i el 72%, a la retirada dels Estats Units dels acords comercials internacionals.