L'ambaixador rus als EUA, protagonista del 'Russiagate', serà rellevat ben aviat, segons mitjans nord-americans

Serguei Kisliak, els contactes del qual amb membres de l'equip de Trump han provocat diverses dimissions, serà reemplaçat per Anatoli Antónov, representant de la línia més dura de Vladímir Putin

monmartinez37509438 file  in this sept  6  2013  file photo  sergey kislyak  rus170303175517

monmartinez37509438 file in this sept 6 2013 file photo sergey kislyak rus170303175517 / Cliff Owen

1
Es llegeix en minuts

L'ambaixador rus a Washington, Serguei Kisliak, figura central en la investigació sobre la ingerència russa en les últimes eleccions generals als Estats Units, tornarà a Moscou després de gairebé una dècada com a enviat diplomàtic, han assegurat aquest dilluns diversos mitjans nord-americans.

Kisliak, de 66 anys, tornarà a finals d'estiu a Rússia, segons funcionaris i exfuncionaris anònims nord-americans consultats per diversos mitjans.

La sortida del polèmic ambaixador, considerat una figura clau en les xarxes d'espionatge rus, es formalitzarà amb una festa de comiat a Washington l'11 de juliol vinent, segons consta a la web del Consell de Negocis Rússia-Estats Units.

D'acord amb el canal NBC, l'ambaixador serà substituït pel viceministre de Defensa rus, Anatoli Antónov, representant de la línia més dura del Govern del president Vladímir Putin.

Els contactes de Kisliak, que va ser nomenat ambaixador el 2008, amb membres de l'equip de campanya i transició de Trump, els està examinant amb lupa el Congrés i el fiscal especial Robert Mueller, nomenat pel Departament de Justícia per investigar la possible confabulació de la campanya del mandatari republicà amb Rússia.

INTERFERÈNCIA RUSSA

Rússia ha sigut acusada per les agències d'intel·ligència nord-americanes d'intentar interferir en el resultat electoral amb ciberatacs, i alhora s'intenta determinar si funcionaris russos van intentar influir en persones del cercle pròxim de Trump.

Kisliak es va reunir de manera discreta amb el fiscal generalJeff Sessions; amb el gendre i assessor de TrumpJared Kushner; amb l'exassessor de seguretat nacional presidencial Michael Flynn, i amb el responsable de campanya Carter Page.

Les converses amb Kisliak van accelerar la sortida de Flynn, que va amagar al vicepresident, Mike Pence, que hagués tractat amb ell l'aixecament de sancions a Rússia.

Notícies relacionades

A més, van obligar Sessions a inhibir-se de tot el que tingués a veure amb la ingerència russa en les eleccions, ja que no va revelar davant el Congrés, quan se li va preguntar, els seus contactes amb Kisliak.

Per acabar-ho d'adobar, Kisliak també va tornar a la polèmica després que el 10 de maig passat mediés en la reunió al Despatx Oval entre Trump i el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, en què el mandatari nord-americà els va revelar a tots dos informació classificada.