CRISI POLÍTICA VENEÇOLANA

Commoció per l'assassinat a boca de canó d'un noi de 22 anys a Veneçuela

La víctima mortal número 76 de les protestes iniciades a l'abril va morir quan es manifestava davant una base militar

L'episodi va ser condemnat pel Defensor del Poble i torna a posar contra les cordes el Govern

La xifra de morts puja a 76 des del començament de les protestes. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

David José Vallenilla va morir als 22 anys després de rebre dos trets durant les protestes davant la base militar de La Carlota, a Altamira, Caracas. La mort va ser captada per una càmera. Les imatges mostren primer el moment en què se sent el tret i Vallenilla cau a prop una tanca perimetral. El noi intenta caminar però cau, tot i ser auxiliat per altres manifestants. L'episodi va provocar commoció a Veneçuela, i particularment entre el chavisme.

Dins del Govern constaten una vegada més que les forces estatals s'han tornat en part incontrolables quan es compleixen gairebé tres mesos d'una protesta opositora amb 76 decessos. El Defensor del Poble, Tarek William Saab, va parlar d'un "terrible assassinat" i “vil homicidi” que obliga a "establir les responsabilitats a qui correspongui".

El ministre d'Interior, Justícia i Pau, Néstor Reverol, va informar de la detenció de qui va disparar contra Vallenilla. “Ja ha sigut identificat el sergent adscrit al grup de Policia Aèria que custodia La Carlota”, va dir el ministre per afegir: "el suboficial va utilitzar una arma no autoritzada per repel·lir l'atac, i va causar la mort d'un dels participants del setge”. El ministre va assenyalar, no obstant, que la base militar de La Carlota ha sigut blanc del desè atac de "forces de xoc" de la Mesa d'Unitat Democràtica (MUD). Aquestes incursions, va afegir,  “van incloure trets i bombes incendiàries contra l'escola primària ubicada al seu interior, amb nens a dins”. Per Reverol, “la conspiració de la dreta violenta contra Veneçuela es nodreix de sang innecessàriament vessada per veneçolans”.

El cas de Vallenilla presenta més d'una paradoxa per als veneçolans. El jove va perdre la vida durant una marxa en solidaritat amb la fiscal general Luisa Ortega Díaz, que, de ser una baula essencial del chavisme, en va començar a prendre distància a l'abril i, des de la seva impugnació a la constituent, es va convertir en l'enemiga pública número u del Govern. Però, a més, aquesta nova mort té lloc dues setmanes després que el ministre del Poder Popular per a la Defensa, Vladimir Padrino López, advertís a membres de la Guàrdia Nacional Bolivariana que hauran “d'assumir la seva responsabilitat” si cometen "atrocitats" o violen els drets humans.  

RADICALITZAR LES PROTESTES

La MUD, mentrestant, va cridar a radicalitzar les protestes contra la crida a una Assemblea Constituent. Un dels seus portaveus, el diputat Freddy Guevara, va assegurar que l'oposició no pot abandonar el carrer.

Notícies relacionades

El president Nicolás Maduro va dir que, malgrat un augment del preu del petroli, la malmesa economia veneçolana no es pot recuperar per efecte de les protestes i l'“agressió violenta” que protagonitzen les “bandes criminals”. Maduro va expressar el seu desig de reprendre el diàleg amb els sectors més assenyats de la MUD, entre els quals no hi ha el diputat Guevara. “Només a través de la paraula la gent pot entendre's, només a través de la paraula la gent pot trobar solucions”. El mandatari, que acaba de renovar part del seu Govern, va revelar que manté converses "secretes" amb alguns membres de l'oposició. No obstant, es va negar a revelar els resultats d'aquestes converses.

La MUD va respondre amb una nova crida a ocupar l'espai públic. “Paralitzem el país per rebutjar la mort de David Valleniella”, va demanar el diputat José Manuel Olivares. "Aquest és el moment de la rebel·lia i la rebel·lió per no tenir Maduro i Reverol per a tota la vida”, va afegir.