Corea del Nord allibera, en coma, l'estudiant nord-americà condemnat a 15 anys

Otto Warmbier, de 22 anys, va ser acusat d'un "acte hostil" per intentar robar un pòster propagandístic

Els seus pares van ser informats que va entrar en coma poc després del judici, el març de l'any passat

bgonzalez33191932 otto frederick warmbier  c   a university of virgi160316100456

bgonzalez33191932 otto frederick warmbier c a university of virgi160316100456 / KYODO

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Otto Warmbier, l'estudiant nord-americà que el gener de l'any passat va ser detingut a Corea del Nord i condemnat dos mesos després a 15 anys de treballs forçats per intentar arrencar un pòster propagandístic en un hotel, ha sigut alliberat i està volant de tornada a Cincinnati (Ohio). Segons han declarat els pares del noi de 22 anys a 'The Washington Post' s'ha tractat d'una "evacuació mèdica", ja que Warmbier, segons els pares, està en coma des de fa més d'un any. El secretari d'Estat, Rex Tillerson, que ha confirmat a Washington l'alliberament, no ha esmentat la situació mèdica del noi.

En un comunicat, Tillerson ha explicat que "a instàncies del president (Donald Trump) el Departament d'Estat ha assegurat l'alliberament d'Otto Warmbier a Corea del Nord" i ha informat que està "de camí als EUA, on es reunirà amb la seva família". També ha assegurat que "per respecte a la privacitat del senyor Warmbier i la seva família" no hi haurà més comentaris públics per la seva part sobre el cas.

ACTE "HOSTIL" AMB "CONNIVÈNCIA" DE WASHINGTON 

Warmbier era un estudiant d'Econòmiques de la Universitat de Virgínia que, amb 21 anys acabats de fer, va viatjar el Nadal del 2015 a Corea del Nord en un 'tour' organitzat. A finals de gener, Pyongyang va anunciar que havia sigut detingut, acusat d'intentar robar la nit de Cap d'Any un pòster propagandístic en una planta de l'hotel Yanggakdo amb accés restringit només per a treballadors. El van acusar de cometre un acte "hostil" contra l'Estat "amb la connivència tàcita del govern dels Estats Units i sota la seva manipulació". El març del 2016 va ser jutjat pel Tribunal Suprem nord-coreà i, després de només una hora de procés, va ser condemnat a 15 anys de treballs forçats pel que el tribunal va qualificar d'"un delicte conforme a la política hostil del Govern dels EUA (respecte a Corea del Nord), en una aposta per perjudicar la unitat del seu poble després d'entrar com un turista".

Abans del judici, Warmbier va parlar entre llàgrimes per demanar compassió. "Vaig cometre el pitjor error de la meva vida", va dir en la seva declaració.

EN COMA I SENSE CONTACTE

Els pares de Warmbier han explicat al 'Post' que dilluns passat van ser informats que poc després d'aquell judici el seu fill havia contret botulisme, i per això li van donar un somnífer del qual no es va despertar mai. També segons la versió nord-coreana, el noi ha estat en coma des d'aleshores, encara que és impossible comprovar la veracitat d'aquesta informació ni saber res sobre el tractament o les atencions mèdiques que ha rebut Warmbier. Diplomàtics de l'ambaixada de Suècia a Corea del Nord, que solen actuar com a intermediaris dels Estats Units davant la falta de relacions diplomàtiques entre Washington i Pyongyang (on només 24 països tenen legacions), van tenir contacte amb el noi per última vegada el 2 de març de l'any passat, abans del judici. "Volem que el món sàpiga com nosaltres i el nostre fill hem sigut vexats i terroritzats pel règim pària de Corea del Nord", han declarat els Warmbier en un comunicat.

Quan dilluns passat els nord-coreans van informar representants nord-americans de la situació mèdica del noi, Trump va ser immediatament informat, segons han explicat fonts de l'Administració al 'Post', i en va ordenar l'evacuació mèdica. La logística es va preparar per dijous i Joseph Yu, el representant especial per a afers nord-coreans al Departament d'Estat, va viatjar a Pyongyang en un avió mèdic militar i acompanyat per metges.

En el seu comunicat, Tillerson ha informat que el seu departament "segueix mantenint converses amb la República Popular Democràtica de Corea sobre tres ciutadans nord-americans més declarats detinguts". Del que no ha donat informació és de les negociacions que han portat a l'alliberament de Warmbier. Se sap que hi ha fet gestions Bill Richardson, que va ser governador de Nou Mèxic i ambaixador davant l'ONU amb Bill Clinton i que al llarg dels seus anys de treball com a negociador per a diferents administracions ha fet almenys vuit viatges a Corea del Nord.

Notícies relacionades

Pyongyang tradicionalment solia retenir detinguts nord-americans (prop d'una dotzena els últims sis anys) fins que alts càrrecs s'encarregaven personalment de les negociacions. Clinton va viatjar personalment a la península el 2009 per assegurar l'alliberament de les periodistes Euna Lee i Laura Ling

L'evacuació de Warmbier ha coincidit amb el dia de l'arribada a Corea del Nord del controvertit exjugador de la NBA Dennis Rodman, que visita el règim per cinquena vegada. Les fonts del 'Post' implicades en l'alliberament de l'estudiant asseguren que només es tracta d'una "coincidència estrambòtica" i suggereixen que pot haver sigut un intent deliberat de Pyongyang de desviar l'atenció respecte a l'estat de salut del noi alliberat.