El germanastre de Kim Jong-un portava 120.000 dòlars i acabava de veure un nord-americà quan va ser enverinat

El diari japonès 'Asahi Shimbun' informa que Kim Jong-nam estava facilitant informació als EUA

zentauroepp37290250 files  this file photo taken may 4  2001 shows kim jong nam 170214131036

zentauroepp37290250 files this file photo taken may 4 2001 shows kim jong nam 170214131036 / TOSHIFUMI KITAMURA

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Les investigacions sobre l'assassinat del germanastre del líder nord-coreà segueixen afegint ingredients per a la perfecta novel·la d'espionatge de la guerra freda. Kim Jong-nam tenia 120.000 dòlars (gairebé 107.000 euros) en efectiu d'origen tèrbol quan va ser enverinat a l'aeroport de Kuala Lumpur per dues noies al febrer.

A la bossa de mà del germanastre gran de Kim Jong-un, líder nord-coreà, la policia va trobar quatre feixos de bitllets de 100 dòlars, assenyala el prestigiós diari japonès 'Asahi Shimbun'. Aquesta quantitat en efectiu hauria d'haver sigut declarada en duanes però el passaport diplomàtic de Kim Jong-nam li va evitar el tràmit. Els registres oficials no assenyalen que l'hagués tret de cap banc durant la seva estada de vuit dies a Malàisia, així que devia rebre els bitllets en mà d'algun particular.

Tot indica que va ser l'home amb qui va mantenir una reunió i que té “connexions amb l'agència d'espionatge nord-americà”, segons les autoritats malàisies. Kim Jong-nam havia estiuejat durant cinc dies a Langwaki i es va veure durant dues hores en un hotel amb un ciutadà nord-americà, asseguren fonts de la investigació citades pel diari japonès. Ja havia mantingut diversos contactes abans amb aquest home de mitjana edat, ètnia coreana i residència a Bangkok.

Els indicis suggereixen que Kim Jong-nam estava cobrant per subministrar informació a Washington. Afegeix el mitjà japonès que al seu ordinador portàtil s'havia introduït recentment un llapis de memòria USB que podria haver servit per a la massiva transferència de dades.

QUATRE DIES DESPRÉS DE LA REUNIÓ

Kim Jong-nam, de 45 anys, va ser assassinat quatre dies després d'aquella reunió a la terminal de sortides de l'aeroport internacional de Kuala Lumpur quan es dirigia a Macau. A l'excolònia portuguesa rebia la protecció de Pequín després que Pyongyang li hagués tancat l'aixeta econòmica per haver criticat el seu germanastre en entrevistes a la premsa japonesa. Els experts han assenyalat que la Xina es guardava la carta de Kim Jong-nam en cas de col·lapse del règim nord-coreà.

Se sabia ja que a Kim Jong-un no li faltaven raons per odiar el seu germanastre. Les seves crítiques públiques o els coquetejos amb un govern cada vegada més allunyat d'aquells vincles de germandat que Mao havia descrit com “tan pròxims com les dents als llavis” ja havien enfurit Pyongyang. La seva presumpta col·laboració amb l'espionatge nord-americà, que té plans d'assassinar Kim Jong-un, va precipitar la seva execució.

Kim Jong-nam era el favorit dels tres fills en la carrera successòria fins que el seu pare, Kim Jong-il, es va oblidar d'ell per la seva humiliant detenció al Japó amb un passaport fals quan anava a visitar un parc d'atraccions de Disney.

JUDICI A LES DETINGUDES

Notícies relacionades

Aquesta setmana començarà el judici a les dues úniques detingudes pel seu assassinat. Doan Thi Huong, vietnamita, i Siti Aisyah, indonèsia, se li van aproximar per l'esquena quan es preparava per embarcar i li van ruixar la cara amb un potent agent químic que li va causar la mort a l'hospital poques hores després. Totes dues han assegurat que van creure que participaven en un programa de bromes televisives.

Corea del Nord ha negat qualsevol implicació malgrat que Seül ha revelat que Kim Jong-un va dictar cinc anys enrere la seva ordre d'assassinat. Diversos ciutadans nord-coreans van agafar un vol de sortida des del mateix aeroport pocs minuts després de l'enverinament i després d'un llarg periple van arribar a Pyongyang sense que poguessin ser detinguts.