ELECCIONS MUNICIPALS

Patacada dels indignats de Grillo a Itàlia

El Moviment 5 Estrelles no aconsegueix que cap candidat seu passi a la segona volta en cap de les ciutats italianes on s'han presentat

mbenach38842864 five star movement s leader beppe grillo casts his ballot fo170612173632

mbenach38842864 five star movement s leader beppe grillo casts his ballot fo170612173632 / Luca Zennaro

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Els indignats del Moviment 5 Estrelles (M5S), formació llunyanament semblant a Podem, considerada el primer o segon partit d'Itàlia segons els sondejos (30%), han patit un sonor revés en les eleccions municipals parcials de diumenge, que interessaven a nou milions d'electors de 25 capitals de regió i de província de tota la península.

Del resultat negatiu se n'han beneficiat el centredreta i el centreesquerra, però només a les ciutats i els pobles on es van presentar units, ja que on van proposar llistes diferents, segons les tendències més o menys dretanes o esquerranes --els conservadors estan en cinc partits, i l'esquerra, en quatre--, els electors els han ignorat.

Els comicis han premiat, a Palerm, Parma, Verona, Pàdua i altres capitals, les llistes amb connotacions de dreta o d'esquerra, però no vinculades a símbols o banderes dels partits tradicionals, confirmant la tendència ja evidenciada en les eleccions paral·leles de França, sobre el rebuig de les formacions tradicionals.

La dada més clamorosa ha sigut la de l'M5S, que en cap ciutat, sigui o no capital de regió o província, han passat al segon torn, que es disputaran la dreta i l'esquerra, o en alguns llocs l'esquerra amb la xenòfoba Lliga Nord, que ha actuat com a catalitzadora dels conservadors.

REELEGIT PER CINQUENA VEGADA

Una altra dada gairebé espectacular és la de Palerm (Sicília), on l'alcalde sortint Leoluca Orlando ja ha sigut reelegit en el primer torn per cinquena vegada (la llei electoral regional ho permet), gràcies al que l'interessat defineix com a “civisme social”. “Com a Barcelona, Madrid o a França, venç el partit dels ciutadans”, ha dit Orlando, encoratjat pel reconeixement rebut, després d'haver-se presentat sense banderes ni símbols i explotant els errors comesos per la dreta i per l'esquerra tradicionals a la capital de l'illa.

Els resultats evidencien com l'M5S ha sigut derrotat principalment als centres on aquest moviment, que fa servir el sistema de primàries per internet per elegir els candidats, s'ha embrancat en disputes sobre la capacitat dels elegits per presidir un municipi o regió.

Gènova hi va haver d'intervenir fins i tot la magistratura per dirimir sobre la dimissió obligada per l'M5S de la candidata elegida pels internautes, però considerada “incapaç” per la nomenclatura internetiana de la formació, cosa que ha inspirat diverses anàlisis sobre l'anomenada “democràcia directa” reivindicada per l'M5S. D'altra banda, les no gaire brillants administracions de les alcaldesses de Torí Roma, primers casos i victòries importants de l'M5S, haurien contribuït a refredar els ànims sobre uns indignats un pèl singulars.

VICTÒRIA PER A TOTS

Notícies relacionades

Una vegada tancades les urnes s'ha estès la tendència molt italiana, encara que desmentida pels sociòlegs també italians, d'interpretar els resultats en una perspectiva nacional. Cada partit reivindica alguna victòria per a si mateix. La Lliga Nord obre les portes a un centredreta “arrossegat per la Lliga”, en paraules del seu secretari, Matteo Salvini. “Creixem lentament, però inexorablement”, ha comentat Beppe Grillo, fundador de l'M5S, a primera hora de la tarda i després de 12 hores de silenci total del seu moviment.

“Els resultats són bons”, ha dit per part seva Matteo Renzi, secretari general del progressista Partit Democràtic (PD), que l'any passat es va dividir en dos, amb la minoria més esquerrana que es va acostar als encara comunistes d'Esquerra i Llibertat, situats més a l'esquerra, però units tots en aquesta ocasió en moltes ciutats involucrades en els comicis. “Així és, si us sembla”, va escriure Luigi Pirandello.