Principi d'acord de May amb el DUP per governar

Els unionistes d'Irlanda del Nord donaran suport puntual a la primera ministra

jgblanco38790392 britain s primer minister theresa may and her husband philip170608105214

jgblanco38790392 britain s primer minister theresa may and her husband philip170608105214 / EDDIE KEOGH

1
Es llegeix en minuts

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, ha arribat a un principi d’acord amb el Partit Democràtic Unionista (DUP) d’Irlanda del Nord per governar amb el seu suport puntual, va anunciar ahir un portaveu de Downing Street, despatx oficial de la cap de l’Executiu.

Els unionistes nord-irlandesos i els conservadors han pactat els «principis d’un esborrany d’acord» per recolzar un Govern de May quan el Parlament reiniciï les sessions la setmana que ve, un document que demà serà avaluat pel Gabinet que encapçala la primera ministra.

El portaveu de l’Executiu va destacar que el principi de pacte pot donar «estabilitat» al país. 

El portaveu de l'Executiu  El portaveu de l'Executiu destaca que el principi de pacte pot donar "estabilitat" al país

«Donem la benvinguda a aquest compromís, que pot proveir tot el país de l’estabilitat i la certesa que es requereix mentre ens endinsem en el brexit i més enllà», va declarar el portaveu de May.

«Els detalls seran posats sobre la taula per dialogar i arribar a un acord en la reunió del Gabinet de dilluns», va afegir.

Notícies relacionades

Els 10 diputats del DUP poden donar el suport que necessiten els conservadors al Parlament. El partit de May va obtenir en les eleccions de dijous 318 escons, vuit per sota de la majoria absoluta i 12 menys dels que tenia quan la primera ministra va decidir avançar els comicis. La seva jugada, que tenia com a objectiu ampliar la majoria absoluta, li va sortir al revés i no només no va millorar els resultats sinó que va perdre la majoria absoluta i ara depèn dels pactes amb altres forces per poder governar.

A més, s’enfronta a fortes tensions al partit. El principi d’acord amb els protestants nord-irlandesos suggereix que la primera ministra ha descartat formar una coalició i mirarà de governar en minoria.