TENSIÓ A LA UE

May replica a Merkel i assegura que Londres continuarà sent un «soci ferm» d'Europa

La primera ministra britànica tracta de tranquil·litzar a la UE sobre les conseqüències del 'brexit'

La cancellera alemanya rebaixa el to de les seves crítiques als EUA i el Regne Unit

zentauroepp38607268 britain s prime minister theresa may  foreground walks by fr170529191634

zentauroepp38607268 britain s prime minister theresa may foreground walks by fr170529191634 / Eric Vidal

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Regne Unit continuarà sent «un soci ferm» d’Europa malgrat el 'brexit'. D’aquesta forma, la primera ministra britànica, Theresa May, va contestar ahir a la cancellera alemanya, Angela Merkel, que diumenge va afirmar que Europa ha d’agafar el seu destí «a les seves mans» perquè ja no es pot comptar amb els EUA de Donald Trump i el Regne Unit de Theresa May,

En la mateixa línia que May també es va manifestar la ministra de l’Interior britànica, Amber Rudd. «En el moment que comencem les negociacions per deixar la Unió Europea (UE), volem tranquil·litzar Alemanya i altres països europeus. Serem un soci ferm de tots ells. Un soci ferm en defensa, seguretat i esperem que en comerç», va declarar Rudd a la BBC.

L’afirmació de Merkel va estar motivada per l’actitud acrítica de May, que sembla haver-se llançat als braços de Trump. Això fa presagiar un futur enfocament en política exterior molt diferent del de la resta d’Europa. En aquest sentit anava també la interpretació que de la declaració de Merkel va fer el líder dels liberaldemòcrates britànics, Tim Farron. «La primera ministra [May] s’ha aliat amb Donald Trump i aquesta declaració n’és la conseqüència inevitable», va afirmar. Una situació que, segons Farron, encara és «reversible» si els electors voten pel seu partit en les eleccions generals del 8 de juny. Els liberaldemòcrates prometen sotmetre a un segon referèndum el resultat de les negociacions sobre el brexit.

Per la seva banda, Merkel ha mantingut la mateixa posició quan ha tornat a Berlín, després de la cimera del G7 a Sicília. Tot i així, ahir va voler rebaixar la tensió amb un to més diplomàtic. «La relació germano-nord-americana és un pilar de la nostra política exterior», va assegurar a través del seu portaveu, Steffen Seibert.

Tot i reivindicar la seva figura com a partidària de la relació transatlàntica, la líder democristiana alemanya va subratllar la distància que separa Berlín de Washington i Londres i que es va evidenciar durant l’esmentada cimera. «És important identificar les clares diferències que hi ha en els interessos d’aquesta relació», va afegir. Per la seva part, el ministre de l’Interior, Thomas de Maizière, una de les cares més conservadores de l’Executiu alemany, es va sumar a la calma assegurant que «s’aprofundirà» la cooperació amb els EUA en matèria de seguretat i en la lluita contra el terrorisme. La crítica de Merkel al rumb polític pres pels seus dos principals aliats anglosaxons qüestiona un punt que fins ara es considerava indispensable.

  

Les paraules de Merkel es poden entendre com un gest per reforçar la consciència europea en un moment d’especial fragilitat en les seves relacions amb els seus socis anglosaxons. Tot i així, la cancellera també està en plena campanya electoral per revalidar el seu quart mandat al capdavant del país. El canvi en les relacions diplomàtiques s’evidencia quan la crítica directa a altres nacions s’aplaudeix i s’utilitza com a arma electoral. El context en què va parlar, una festa folklòrica bavaresa, és indicatiu d’aquesta voluntat.

SUPORT DE SCHULZ

Notícies relacionades

Conscients d’això, els socialdemòcrates i el seu líder, Martin Schulz, també van pujar al carro. Així, l’expresident del Parlament Europeu va acusar Trump de fer «xantatge polític» i va demanar que se’l respongui «amb una Europa forta», mentre que el ministre d’Exteriors, Sigmar Gabriel, va parlar del «fracàs dels EUA com a nació important». I és que el president nord-americà no agrada gens a Alemanya.

Fins al 87% dels alemanys creuen que el magnat immobiliari no és bo per al seu país i només el 22% diuen confiar en els EUA. L’editorial del diari 'Der Spiegel' del 19 de maig ja va ser prou clar: «És hora de desfer-se de Trump. És un perill per al món».