L'ESCÀNDOL DEL 'RUSIAGATE'

L'FBI posa al punt de mira el gendre de Trump pels seus nexes amb Rússia

Jared Kushner es va reunir durant el període de transició amb l'ambaixador rus a Washington i amb el banquer Serguei Gorkov

FILE PHOTO - Kushner sits alongside Trump and Ross as they prepare to meet with Saudi Arabias King Salman and his delegation at the Royal Court in Riyadh

FILE PHOTO - Kushner sits alongside Trump and Ross as they prepare to meet with Saudi Arabias King Salman and his delegation at the Royal Court in Riyadh / Jonathan Ernst (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Havia d’haver sigut una setmana per a reassegurar els aliats a l’exterior i deixar que es calmessin les tempestats a Washington, però cap de les dues premisses s’ha complert. Donald Trump tornarà a casa deixant una reguera d’inquietud entre els seus socis de l’OTAN, amb gestos i sortides de to que ajuden poc a millorar les relacions interpersonals amb els líders europeus, i amb les relacions d’intel·ligència amb la Gran Bretanya deteriorades arran de les filtracions sobre la investigació forense de l’atemptat de Manchester. A Washington no l’espera un panorama gaire millor. Els investigadors de la trama russa han posat al punt de mira el seu gendre, Jared Kushner, un dels seus principals assessors a la Casa Blanca.

Kushner és l’orella dreta de Trump, el príncep blanc de la seva Administració, un magnat immobiliari de 36 anys i sense experiència política sobre el qual ha posat unes responsabilitats inabastables per a qualsevol mortal. Està encarregat de les relacions amb Mèxic i el Canadà, de la pau al Pròxim Orient, de modernitzar l’Administració federal o de la crisi de fàrmacs opioides que sacseja el país. Kushner és a totes les fotos, però parla poc i projecta un perfil enigmàtic. Inicialment es va dir que, amb els seus companys de Wall Street, ajudaria a moderar Trump, exercint de contrapès davant les forces populistes de la seva Administració, encarnades per Bannon i Miller.

UN TIPUS DUR

Però les aparences enganyen. Va ser Kushner qui va animar el president a acomiadar el cap de l’FBI, James Comey, segons Politico, i qui va planejar el contraatac contra el fiscal general adjunt, Rod Rosenstein, després que anunciés la designació d’un investigador especial per indagar en el Rusiagate. Les persones que l’envolten el defineixen com un home extremadament educat, però també molt dur. El seu pare és un tauró. Promotor del totxo com ell, va acabar a la presó per evasió fiscal, xantatge i finançament il·legal de campanyes.

Ara el marit d’Ivanka està també al punt de mira de la investigació que porta a terme l’FBI, una circumstància que el converteix en l’únic dels assessors de Trump amb càrrec a la Casa Blanca que estaria sent escrutat. La notícia l’han aixecat NBC News i el rotatiu The Washington Post, després que aquest últim avancés la setmana passada que un alt càrrec del govern era persona d’interès en la investigació. En termes legals, aquesta expressió no significa res, i com reconeixen tots dos mitjans de comunicació encara no hi ha constància que Kushner estigui sota investigació o se l’hagi acusat de res.

DESCUIT O OCULTACIÓ

El que sí que se sap és que l’FBI està indagant en els contactes que va tenir amb personalitats russes. Al desembre, abans que Trump jurés el càrrec, es va reunir amb l’ambaixador rus Sergei Kisliak en una trobada en què també va participar el general Michael Flynn, el defenestrat assessor de seguretat nacional i home situat al centre de la trama. Aquell mateix mes també es va veure amb Sergei Gorkov, el president de Vnesheconombank, un banc rus al quak els Estats Units van sancionar després que Moscou s’annexionés la península de Crimea.

No és delicte reunir-se amb empresaris i diplomàtics. De fet, sol ser habitual que ho facin els governs de transició per establir contactes i explicar les seves prioritats als seus interlocutors estrangers. El problema és que Kushner va ometre aquelles reunions en els formularis que va omplir per obtenir el salconduit de seguretat que dona accés als secrets d’Estat dels Estats Units. No és clar si ho va fer per descuit o  bé amb afany d’ocultació.

Notícies relacionades

A diferència del que han fet altres membres de l’entorn de Trump esquitxats per la trama, el gendre del preisdent s’ha ofert a cooperar amb les autoritats polítiques i policials que investiguen la possible col·lusió entre la campanya del president i el Kremlin.

De moment no hi ha res punible, però aquesta nova revelació servirà per empantanegar una mica més la investigació.