El Govern de Londres, "furiós", deixa de compartir informació de l'atemptat amb l'espionatge dels EUA

Els serveis de seguretat britànics mostren la seva indignació per les filtracions que sobre l'atac han fet a la premsa els seus col·legues nord-americans

lpedragosa38588932 topshot   a british army soldier patrols with an armed polic170524213727

lpedragosa38588932 topshot a british army soldier patrols with an armed polic170524213727 / JUSTIN TALLIS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La policia britànica, a la recerca de la xarxa terrorista darrere de l'atemptat al Manchester Arena, ha deixat de compartir aquest dijous la informació de l'atemptat amb els serveis d'intel·ligència dels Estats Units. La mesura ha sigut adoptada arran de les repetides filtracions als mitjans de comunicació americans de la investigació confidencial sobre l'atac. El Govern i les forces de seguretat britàniques estan “furiosos” amb les filtracions, que han pogut perjudicar les indagacions en curs. La primera ministra Theresa May demanarà avui explicacions, personalment, al president Donald Trump, quan tots dos es reuneixin a la cimera de l'OTAN que té lloc a Brussel·les.

La gran reserva de les forces policials britàniques sobre la investigació en marxa de l'atemptat de Manchester s'ha vist burlada per les dades que contínuament arribaven dels Estats Units. Des d'allà, en un degoteig constant, es va revelar que es tractava d'un atac suïcida, el nom del terrorista i el nombre de víctimes.

La ministra de l'Interior britànica, Amber Rudd, es va queixar dimarts que les dades compartides amb el Departament de Seguretat Interior dels Estats Units i altres serveis d'Intel·ligència haurien sortit a la llum abans que el Regne Unit ho autoritzés. Dimecres la ministra va parlar públicament de la “irritació” que aquesta situació havia creat. Les seves queixes no van servir de res. A la tarda el 'New York Times' va publicar imatges procedents de la investigació forense, fotos del lloc de l'atac i de parts de la bomba, “potent i sofisticada”, que va matar 22 persones i en va ferir més de 60.

RECIPIENT METÀL·LIC

El diari nord-americà explicava com l'explosiu estava ficat dins d'un recipient metàl·lic, adherit a una armilla negra o dins d'una motxilla de la marca Karrimor. També al·ludia a un detonador petit a la mà esquerra, poc habitual. Les seves característiques fan pensar que hi havia un retardador o potser un receptor per activar-lo a distància

Notícies relacionades

Les filtracions posen en perill una qüestió tan sensible com és la col·laboració que des de fa molt temps mantenen els Estats Units i el Regne Unit en l'intercanvi d'informació sobre terrorisme. El sistema, basat en la confiança mútua, ha de ser revisat, afirmen fonts relacionades amb la seguretat. L'alcalde de Manchester, Andy Burnham, ha sigut una de les moltes veus que han condemnat les filtracions i ha qualificat el que ha passat “d'arrogància i falta de respecte”. “Em preocupa terriblement i així l'hi vaig dir a l'ambaixador dels Estats Units. No és acceptable. Hi ha una investigació en marxa i la informació sota control directe de la policia britànica no pot sortir a la llum pública”.

El cessament unilateral d'intercanvi de dades entre els dos països només afecta la investigació de l'atemptat de Manchester.