COMMOCIÓ AL REGNE UNIT

Un britànic d'origen libi, sospitós de l'atemptat suïcida al Manchester Arena

May eleva el nivell d'amenaça terrorista de greu a crític, fet que implica la possibilitat d'un altre atac imminent

Scotland Yard intenta aclarir si Salman Abedi, de 22 anys, va actuar sol o forma part d'una cèl·lula terrorista

dcaminal38580677 internacional   captura de pantalla del diario britanico the170524095540

dcaminal38580677 internacional captura de pantalla del diario britanico the170524095540

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El terrorista suïcida sospitós d'haver portat a terme l'atemptat en el concert d'Ariana Grande ha sigut identificat per la policia com a Salman Abedi, un britànic de 22 anys, nascut a Manchester, de pares libis. Els investigadors estan intentant determinar si Abedi va actuar sol o forma part d'una cèl·lula terrorista i si algú el va ajudar a construir l'explosiu amb què va cometre la massacre.

La seva identitat es va poder establir després de l'escorcoll d'una vivenda a Fallowfield, un suburbi de Manchester. Artificiers de la lluita antiterrorista van portar a terme una detonació controlada per entrar a l'immoble. També va ser detingut un noi de 23 anys, sospitós d'estar vinculat a l'atac, que va ser reivindicat per l'autodenominat Estat Islàmic, sense poder-se comprovar la veracitat d'aquesta asseveració.

La primera ministra, Theresa May, va viatjar a Manchester, on es va entrevistar amb membres dels equips que van participar en el rescat de les víctimes i va visitar alguns dels ferits. A primera hora del matí, May havia reunit el comitè de seguretat nacional Cobra i el va tornar a convocar a la nit a la residència de Downing Street. Després de cotejar les dades de les investigacions en marxa, May va decidir elevar el nivell d'amenaça terrorista de greu a crític, cosa que implica la possibilitat d'un atemptat imminent.

"No podem ignorar la possibilitat que un grup més ampli d'individus estigui relacionat amb l'atemptat de Manchester", ha declarat la 'premier' britànica, que ha assenyalat que les forces armades podrien reforçar la policia en les mesures de seguretat d'esdeveniments públics com concerts o tornejos esportius.

SEGURETAT REFORÇADA

El que és clar és que May reforçarà la presència policial i la vigilància en la majoria d'aquests esdeveniments per tal de tranquil·litzar els ciutadans. França, que ha patit en carn pròpia aquesta mena d'atacs, va anunciar una mesura similar. L'atemptat ha passat en un concert en què participaven milers de persones, quan estan a punt d'iniciar-se les grans celebracions estivals, algunes de tan populars com el torneig de tennis de Wimbledon o els concerts a l'aire lliure a Hyde Park. Scotland Yard posarà en marxa l'operació Hèrcules, un desplegament d'agents armats que reforçaran la seguretat en els esdeveniments multitudinaris durant els mesos d'estiu.

La vigilància serà més fèrria els caps de setmana als estadis de Wembley Twickenham, va indicar la comandanta Jane Connors. ”Estem decidits a fer tot el que tinguem a l'abast per protegir la capital. Això significa que en els pròxims dies, quan vagi a una sala de música, a comprar, vagi a treballar o em dirigeixi a fantàstics esdeveniments esportius, veurà més oficials (de policia), incloent-n'hi alguns d'armats”. Els controls també s'estendran a esdeveniments “més reduïts”, que fins ara no requerien especial vigilància.

ESDEVENIMENTS D'ESTIU

Notícies relacionades

May va prometre destinar “tots els recursos necessaris per a la policia, de manera que pugui fer la feina que necessiti”. La primera ministra va demanar als britànics que “continuïn disfrutant dels esdeveniments d'estiu, sentint-se segurs”, fins i tot reconeixent com ha estat d'“horrible” l'atac al Manchester Arena. “És clar que no deixarem vèncer els terroristes. Els nostres valors prevaldran”, va afirmar.  

Els partits polítics van suspendre aquest dimarts la campanya electoral per als comicis generals del 8 de juny. L'atemptat s'ha produït amb el Parlament tancat, despreés de la seva dissolució, per la convocatòria d'eleccions anticipades. La tragèdia va conduir a una treva immediata de les hostilitats polítiques. Tots els líders van fer pinya a l'hora de condemnar la nova ferida infligida pel terrorisme. El líder laborista, Jeremy Corbyn, es va posar en contacte amb May i tots dos van decidir de mutu acord suspendre la campanya electoral fins a nova data. El cap dels liberals demòcrates, Tim Farrow, va cancel·lar per la seva banda la visita electoral que tenia previst fer a Gibraltar.

Com passa en els moments tràgics o solemnes, Theresa May es va dirigir als britànics davant de la porta de la residència de Downing Street, hores després de l'explosió a Manchester. “Tots els atemptats són un atac covard a gent innocent, però aquest sobresurt per la seva espantosa i malaltissa covardia, atacant amb premeditació nens indefensos i joves, que devien estar disfrutant d'una de les nits més especials de la seva vida”, va declarar. “Ens costa entendre una ment que veu un lloc ple de nens no com una cosa de què alegrar-se, sinó com una oportunitat per fer una massacre”. Als jardins del palau de Buckingham, la reina i els seus convidats van guardar un minut de silenci. “Tot el país s'ha vist sacsejat per la mort i les ferides de les víctimes”, quan “tantes persones, adults i nens, estaven disfrutant d'un concert”, declarava Isabel II en un comunicat. I entre molts altres, el missatge de l'exfutbolista Eric Cantona a Manchester: “Pateixo amb vosaltres. El meu cor està amb vosaltres”, va afirmar.