La policia investiga una xarxa de suport al terrorista de Manchester

Els detinguts al Regne Unit en relació amb l'atemptat ja són cinc, entre ells un germà de Salman Abedi

El seu pare i un altre germà també han sigut arrestats a Líbia

lpedragosa38586070 salman abedi170524205449

lpedragosa38586070 salman abedi170524205449

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La policia britànica ha confirmat que està investigant una possible cèl·lula terrorista connectada amb l'atemptat suïcida del Manchester Arena. L'autor material de l'atac, Salman Abedi, hauria sigut una ‘mula’, un simple portador dels explosius que va fer detonar, en el concert d'Ariana Grande, en què va matar 22 persones, en va ferir 69 i de passada es va treure la vida. Amb una potent bomba que uns altres havien confeccionat. Altres que, de moment, segueixen en llibertat. Aquesta és una de les hipòtesis més poderoses sobre la qual treballen contra rellotge els investigadors de l'atemptat de dilluns. “És molt clar que estem investigant una xarxa” vinculada amb Abedi, va assenyalar el cap de la policia de Manchester, Ian Hopkins. Ahir a última hora la policia havia practicat un total de cinc detencions com a part de la investigació de l'atemptat. Un dels arrestats és Ismael Abedi, germà del terrorista. Un altre sospitós va ser detingut a la localitat de Wigan, pertanyent al comtat del gran Manchester. I a Trípoli, la capital líbia, així mateix han sigut arrestats el pare del terrorista, Ramadan, i un altre germà, Hachem.

Les forces de seguretat van esbotzar dimecres al matí la porta d'una vivenda d'un bloc de pisos a prop de la principal estació ferroviària, Picadilly Station, al centre de Manchester. El registre del que podia ser la factoria on es va fabricar la bomba va durar tot un dia d'intensa activitat policial a la ciutat. Segons Adam Prince, membre de la comunitat de veïns de l'edifici, la propietat escorcollada pels agents havia sigut llogada per la propietària a través d'AirBnB. Els residents s'havien queixat fa poc del gran nombre de paquets de grans dimensions despatxats a la vivenda llogada, --almenys 10--, que durant dies van estar en una cambra comuna de l'edifici, destinada a dipositar el correu. Al ser preguntat pels periodistes, Hopkins es va negar a respondre sobre “els detalls d'una investigació en marxa”. 

Notícies relacionades

Tampoc el Govern britànic va voler comentar un informe procedent dels Estats Units, segons el qual la família del terrorista va alertar les autoritats de la seva perillositat. La ministra de l'interior, Amber Rudd, es va limitar a acceptar que els serveis d'intel·ligència coneixien, “fins a un cert punt”, Salman Abedi.  El seu col·lega en el Govern francès, Gerard Collomb, va revelar que Adebi hauria viatjat probablement a Síria i tenia vincles provats amb l'Estat Islàmic. Abedi també havia retornat feia pocs dies de Líbia, on els seus pares viuen des del 2014. El matrimoni va tenir tres fills i una filla. Des de Trípoli, el seu pare, Ramadan Abedi, va confirmar que Salam va ser allà fa sis setmanes i planejava viatjar a l'Aràbia Saudita. El germà petit del terrorista, Hahem Abedi, està detingut a la capital líbia, com a sospitós d'estar vinculat a l'Estat Islàmic. 

Segons els serveis d'intel·ligència dels Estats Units, la policia de Manchester va identificar el terrorista suïcida després de l'atemptat, per una targeta del banc que duia en una butxaca. Abedi havia iniciat estudis d'empresarials a la Universitat de Salford el 2014, però el segon any va abandonar la carrera i va començar a treballar en un forn, es va deixar créixer la barba i va començar a vestir-se amb un llarg vestit, que un conegut ha descrit com a “vestimenta islàmica”.