La UE dona llum verda a obrir les negociacions del 'brexit'

El negociador europeu, el francès Michel Barnier, avança que el diàleg començarà el dilluns 19 de juny i el primer informe sobre les converses es publicarà tres dies després

L’Europa dels Vint-i-set aprova obrir la negociació del ’brexit’. / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts

Els 27 països de la Unió Europea han donat aquest dilluns llum verda oficialment a l'obertura de les negociacions amb el Regne Unit per a la sortida de la UE a l'aprovar les directives corresponents i atorgar el mandat a la Comissió Europea perquè els representi en el procés. A més, s'ha nomenat l'excomissari francès Michel Barnier com a negociador en nom dels Vint-i-set.

"Avui hem acabat la fase preparatòria d'aquest viatge. Tenim totes les estructures preparades, així com el mandat", ha dit Lois Grech, ministre d'Afers Europeus de Malta, país que presideix aquest semestre el Consell de la UE. "Les negociacions ja poden començar", ha avançat Grech.

Barnier, per la seva banda, ha destacat la "unitat" no només entre els 27 països sinó "també entre les institucions" comunitàries. "Estem preparats", ha apuntat. També ha deixat clar que les negociacions començaran "com més aviat millor" després de les eleccions britàniques anticipades del 8 de juny, en què la primera ministra britànica, Theresa May, podria ampliar encara més el seu domini polític al Regne Unit i reforçar la seva posició negociadora amb la UE.

Els ministres també han adoptat la decisió de crear un grup de treball especial format per representants dels Vint-i-set que assistirà a les reunions dels ambaixadors sobre qüestions del 'brexit' i servirà d'enllaç amb Barnier. El polític francès ha anunciat que aquest grup tindrà demà la seva primera reunió.

PRIMER INFORME

Barnier ha apuntat com a data més probable per a l'arrencada de les negociacions "la setmana del dilluns 19 de juny". A més, ha indicat que publicarà un "primer informe" sobre el procés el 22 juny, "exactament un any després" del referèndum en què la majoria de britànics van votar abandonar la UE, i "menys de tres mesos després" de la notificació oficial per a la sortida per part de la primera ministra britànica, Theresa May.

Notícies relacionades

Davant la possibilitat que Londres abandoni les negociacions pel seu rebuig a pagar la factura del 'brexit', Barnier ha recomanat "explicar bé quines serien les conseqüències que no hi hagués un acord" en el termini dels dos anys que marquen els tractats a partir de la data d'activació de l'article 50.

El ministre espanyol d'Exteriors i Cooperació, Alfonso Dastis, ha confirmat que la UE abordarà el futur de Gibraltar a partir d'una segona fase de les negociacions, quan es comenci a dibuixar com serà el marc de relacions en el futur amb el Regne Unit com a país tercer.

Ecologista i temut per la City de Londres