CRISI POLÍTICA A VENEÇUELA

Maduro fa fora la ministra que va informar sobre l'augment de la desnutrició infantil

La destitució d'Antonieta Caporale, titular de Salut veneçolana, es produeix enmig de l'augment de les protestes opositores

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La ministra de Salut, Antonieta Caporaleva ser destituïda pel president Nicolás Maduro després que es conegués l’últim Butlletí Epidemiològic segons el qual la mortalitat infantil es va incrementar el 30,12% el 2016 respecte al 2015, mentre que les defuncions maternes van augmentar el 65,79% respecte de l’any anterior. Maduro va decidir ubicar en aquesta cartera el farmacèutic i docent universitari Luis Salerfi López Chejade, que exercia com a secretari de Salut de l’estat d’Aragua.

  

 Del canvi ministerial es va informar concisament a través de l’oficialista 'Correo del Orinoco'. D’acord amb la premsa caraquenya, la sort de Caporale, que havia assumit el càrrec cinc mesos enrere, quan va abandonar la seva labor hospitalària, va quedar segellada des del moment en què va reactivar les informacions de la seva àrea. Els butlletins s’havien deixat de publicar el juliol del 2015. Per a José Chuo Torrealba, un dels referents de la Mesa d’Unitat Democràtica (MUD), amb la sortida de Caporale, «el desastre Chávez-Maduro ja ha tingut 16 ministres de salut en 18 anys de desgovern». El creixement de la mortalitat infantil i materna, així com el de la malària, es va conèixer enmig d’una crisi econòmica i política sense pausa, i quan l’oposició es proposa redoblar les seves mobilitzacions per forçar una sortida electoral i impedir la realització d’una Assemblea Constituent.

ACUSACIONS

Les últimes hores del president van ser d’intens protagonisme. Maduro considera que Veneçuela «és víctima d’una emboscada nacional i internacional del feixisme», i una nova prova d’això són les acusacions que van arribar des del Brasil en què l’involucren en la xarxa de corrupció del cas de la megaconstructora Odebretch.

    

El mandatari ha insistit que algunes de les 39 morts registrades des que fa cinc setmanes es van iniciar les protestes antigovernamentals han sigut resultat de l’actuació de grups armats associats amb l’oposició. 

    

Notícies relacionades

Es van conèixer al seu torn altres episodis d’utilització de les anomenades bombes «puputov» (envasos amb excrements). Van ser llançades per manifestants contra efectius de seguretat. D’acord amb el diari 'El Nacional', l’etiqueta #Puputov es va posicionar dilluns a la nit a Twitter. «El poble veneçolà recolza la seva Guàrdia Nacional, la seva Policia Nacional Bolivariana. Li han llançat fins i tot excrements, que han tret dels seus cervells», va dir Maduro, i va afegir: «És terrible el que han fet. Horrible. Han obert la seva ànima i l’han llançat contra la Guàrdia. Quan s’acaben els arguments, comencen els excrements».

ONANISME

Heinz Dieterich, l’exassessor d’Hugo Chávez a qui s’adjudica la definició de «socialisme del segle XXI», va tornar a criticar sense pudor el Govern. «Davant una crisi d’aquesta naturalesa, qualsevol direcció nacional assenyada reaccionaria amb un pla sistèmic emergent i convincent de salvació nacional. Miraflores, en canvi, recorre a l’onanisme polític tropical, convocant una nebulosa Assemblea Constituent», va dir. Per Dieterich, si en els llargs anys de bonança petrolera, Veneçuela no va aconseguir diversificar la seva economia, «¿com s’aconseguirà ara en la ruïna absoluta del sistema?». 

La UE debatrà la crisi venoçolana a petició d'Espanya

Els ministres d’Afers Estrangers de la Unió Europea avisaran  dilluns el Govern de Nicolás Maduro que «la violència i l’ús de la força no resoldran la crisi al país» per apel·lar novament a una solució pacífica de la situació al país caribeny i també demanaran que s’investiguin «tots els incidents de violència» ocorreguts en el marc de les protestes que han deixat almenys 39 morts des de l’abril passat.  La iniciativa ha sortit del Govern espanyol que demana als Vint-i-vuit «que demostrin que la UE està preocupada» per «la situació gairebé humanitària de desproveïment i per la situació de violència que es viu al país» i deixar clara «la urgència» de resoldre la crisi. També reclamaran l’alliberament dels opositors empresonats i que es respecti el seu dret a votar.