Trump revela la seva tírria personal al director cessat de l'FBI

El president admet que va prendre personalment la decisió de fer fora Comey i el titlla de "fanfarró"

El substitut temporal desmenteix que aquest hagués perdut el suport dels membres de l'agència

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Dos dies després de desencadenar una crisi amb l’acomiadament fulminant del director de l’FBI, James Comey, el president dels Estats Units, Donald Trump, va deixar clar que en una qüestió tan important i qüestionada van jugar un paper clau les seves fòbies personals. En unes declaracions a la cadena NBC, Trump va definir Comey de «cregut» i «fanfarró».

    

Amb aquestes paraules Trump va confirmar les informacions que apuntaven que a Trump el va moure, almenys en gran part, la seva ràbia i frustració provocades per accions i declaracions de Comey, l’home que dirigia la investigació de l’agència sobre la ingerència de Rússia en les eleccions, la possible connexió amb Moscou de membres de l’equip de Trump i que es va negar a recolzar les seves acusacions infundades que Barack Obama va ordenar punxar les seves oficines de campanya.

    

La gota que va fer vessar el got de la fràgil paciència del volàtil Trump, segons reconeixia ahir la mateixa Casa Blanca, va ser la declaració de Comey dimecres passat en un testimoni davant el Congrés quan va dir haver sentit «nàusees» al pensar que havia pogut influir en el resultat electoral amb les seves accions en la investigació dels correus de Hillary Clinton, de la qual va parlar públicament al juliol i que va reobrir a 11 dies dels comicis (per tancar-la dos dies abans de les eleccions).

    

Les paraules de Trump i de Sarah Huckabee Sanders, una de les portaveus de la Casa Blanca, aclareixen una mica el raonament després del cessament de Comey, però han fet poc o res per alleugerir la crisi de credibilitat de l’Administració de Trump, que ahir va passar el dia atrapada novament en contradiccions i insatisfactòries explicacions.

  

 En l’entrevista amb la NBC, per exemple, el president va assegurar que havia pres la decisió de fulminar Comey sense importar la recomanació que li va fer el Departament de Justícia. En la carta en què dimarts va comunicar el seu cessament a l’exdirector de l’FBI i en les declaracions de diferents membres i portaveus de l’Administració tant dimarts com dimecres, no obstant, es va atribuir l’acomiadament a la recomanació legal preparada pel fiscal general adjunt, Rod Rosenstein (que va amenaçar de dimitir precisament per ser assenyalat com a responsable de l’acomiadament).

ELS DUBTES ÈTICS

Trump i el seu equip també semblen immunes als dubtes ètics que planteja el fet que el president parlés amb Comey d’una investigació en marxa i que, encara pitjor, el pot afectar. En la carta d’acomiadament, el president va agrair a Comey que li hagués negat en tres ocasions que ell personalment està sent investigat i, en l’entrevista amb la NBC, Trump va insistir que va rebre aquest missatge tant en un sopar com en dues trucades amb Comey. La portaveu de la Casa Blanca reitera que no hi ha «res d’inapropiat», encara que les directrius del Departament de Justícia en general prohibeixen que el director de l’FBI i el president parlin sobre una investigació en marxa.

Notícies relacionades

    

Hi ha més contradiccions. Trump dimecres va justificar l’acomiadament de Comey dient que «simplement no ha fet una bona feina»; a la NBC va criticar que les seves accions han sumit l’FBI en una «agitació» de la qual l’agència «no s’ha recuperat» i el seu equip insisteix que havia perdut la confiança d’una gran part dels agents. Però en un testimoni davant el Comitè d’Intel·ligència del Senat, Andrew McCabe, que interinament està al capdavant de l’FBI, va desmentir la Casa Blanca i va dir que «el director Comey tenia i té un ampli suport a l’FBI». McCabe també va assegurar que la investigació de la possible connexió entre Rússia i l’equip de Trump és «molt significativa».   

Trump obre la investigació per les desacreditades sospites de frau electoral