LA NOVA ADMINISTRACIÓ DELS EUA

Trump fulmina el director de l'FBI

És la persona que porta la investigació de la ingerència russa en les eleccions. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Donald Trump va acomiadar ahir de manera fulminant el director de l’FBI, James Comey, l’home al qual encara avui Hillary Clinton segueix culpant de la seva derrota en les eleccions del 8 de novembre passat. La Casa Blanca ha assegurat que la decisió s’ha pres per recomanació del fiscal general, Jeff Sessions, i els seus lloctinents, descontents per la manera com Comey va gestionar la investigació sobre els correus de l’exsecretària d’Estat. La decisió és com a mínim sorprenent, considerant el paper decisiu que el cap de l’FBI va tenir en la campanya, quan va reobrir les indagacions sobre Clinton a tan sols 11 dies de les eleccions sense res que finalment ho justifiqués. Però hi ha un altre element a tenir en compte. El republicà Comey també estavaal capdavant de la investigació sobre els possibles contactes entre la campanya de Trump i Rússia, acusada d’interferir en les eleccions.

Per trobar un episodi semblant cal remuntar-se a l’any 1973, quan Richard Nixon va acomiadar el fiscal especial que investigava el 'Watergate', Archibald Cox, una decisió que va precipitar la dimissió del seu fiscal general, Elliot Richardson. Aquella dramàtica successió d’esdeveniments, deu mesos abans que el republicà dimitís per l’escàndol, va passar a la història com la «massacre del dissabte a la nit». És aviat per saber què hi ha veritablement darrere de la maniobra de Trump, però sense cap dubte servirà per atiar les sospites sobre la investigació de l’FBI, que no només furga en les maniobres del Kremlin per influenciar en les eleccions, sinó també en la possible cooperació de la campanya de Trump amb la trama russa.

«Encara que aprecio enormement que m’informés fins en tres ocasions que no estic sota investigació, concordo amb l’opinió del Departament de Justícia que vostè no és capaç de liderar de manera efectiva l’agència», es pot llegir en la carta enviada per Trump a Comey per notificar-li el seu acomiadament. La missiva és d’ahir a la nit.

«És necessari que trobem un nou lideratge que restauri la confiança pública en l’FBI», afegeix el president. Fa menys d’una setmana, el ja exdirector de l’agència, va testificar davant un comitè del Senat, on va tornar a defensar la seva decisió d’haver comunicat al Congrés a l’octubre que reobria la investigació sobre Clinton. 

Notícies relacionades

Aquella decisió aleshores va ser celebrada per Trump, malgrat que segons el parer dels experts Comey es va saltar els protocols habituals al fer públic que s’estava investigant un dels candidats. Clinton no l’hi ha perdonat i tampoc molts demòcrates. Dos dies abans de les eleccions, Comey va tancar la investigació sense cap resultat.

Trump el va acusar fa unes setmanes d’haver donat a l’exsecretària d’Estat «via lliure malgrat les moltes coses dolentes que va fer».