PURGA A L'ADMINISTRACIÓ DELS EUA

Les raons oficials de la Casa Blanca per acomiadar el director de l'FBI

Trump es va basar en un memoràndum del fiscal general, Jeff Sessions, recomanant el cessament de Comey per restaurar la confiança pública en l'agència federal d'investigació

 

  / AP / CAROLYN KASTER

1
Es llegeix en minuts

Segons la Casa Blanca, Donald Trump va acomiadar fulminantment el director de l'FBI basant-se en les “clares recomanacions” del fiscal general dels EUA, Jeff Sessions, i el vicefiscal general, Rod Rosenstein. En un memoràndum difós dimarts a la nit, Rosenstein va criticar agrament James Comey, assenyalant que va gestionar malament les etapes finals de la investigació sobre la candidata demòcrata Hillary Clinton i el seu tractament dels correus classificats del Departament d'Estat. L'acomiadament era necessari per restaurar la confiança pública en l'agència federal d'investigació, va concloure Rosenstein.

Aquests són els cinc punts clau del memoràndum de Rosenstein:

1- “La reputació i la credibilitat de l'FBI han patit danys substancials, i ha afectat tot el Departament de Justícia, la qual cosa és profundament preocupant per a molts empleats i veterans del departament, legisladors i ciutadans”.

2- “No puc defensar la gestió del director de la conclusió de la investigació sobre els ‘e-mails’ de la secretària Clinton, i no entenc el seu rebuig a acceptar el judici gairebé universal que es va equivocar. Gairebé tothom coincideix que el director va cometre greus errors; és un dels pocs temes que uneix persones de diverses perspectives”.

3- “El director es va equivocar a l'usurpar l'autoritat del fiscal general el 5 de juliol del 2016, i anunciar la seva conclusió que el cas s'hauria de tancar sense processament. No és funció del director fer aquest anunci. Com a molt, el director hauria d'haver dit que l'FBI havia completat la seva investigació i presentat les seves conclusions als fiscals federals.

Notícies relacionades

4- “Complementant l'error: el director va ignorar un altre principi establert: nosaltres no oferim conferències de premsa per difondre informació despectiva sobre el tema d'una investigació criminal disminuïda”.

5- “Encara que el president té el poder de destituir un director de l'FBI, la decisió no es pot prendre a la lleugera. Estic d'acord amb les opinions gairebé unànimes dels antics funcionaris del departament. La manera com el director va gestionar la conclusió de la investigació dels ‘e-mails’ va ser incorrecta".