24 d’oct 2020

Anar al contingut

Macron dóna allargs a Valls per ser candidat a les legislatives

L'ex primer ministre podria veure's exclòs del Partit Socialista per la seva intenció d'adherir-se al partit del futur president

Benoît Hamon i Anne Hidalgo anuncien els seus propis moviments polítics per rellançar l'esquerra

Eva Cantón

L’ equip d’Emmanuel Macron ha tractat amb desdeny  l’oferta del socialista Manuel Valls de concórrer sota l’etiqueta La República en marxa als pròxims comicis. «La paraula de Manuel Valls és important però les regles s’apliquen a tothom, incloent-hi Manuel Valls. I avui dia no compleix els criteris perquè la seva sol·licitud sigui acceptada», va dir ahir Jean Paul Delevoye, president de la comissió d’investidura dels aspirants a les legislatives.

No va ser l’única mala notícia per a Valls. El Partit Socialista examina la situació de Valls en el comitè de conflictes i podria determinar si hi ha motius per a la seva expulsió si s’adhereix formalment a ¡En Marxa!. El moviment que recolza el futur president, mentrestant, posa l’accent en la renovació no solament de cares, sinó de mètodes. I la candidatura espontània de Valls genera malestar perquè va en contra dels dos principis. Recordant les pèssimes relacions que mantenen tots dos, hi ha qui argumenta que acceptar Valls com a candidat seria tant com ficar la guineu dins del galliner. No obstant, altres alerten que la seva exclusió es pot percebre com un acte de pura venjança cap a l’ex primer ministre. L’última decisió la prendrà el mateix Macron i es coneixerà avui, quan s’anunciïn els noms dels 577 candidats a les legislatives.

FRAGMENTACIÓ DEL PARTIT SOCIALISTA

La victòria de Macron ha precipitat en un temps rècord la fragmentació del Partit Socialista francès. La divisió en almenys dos corrents –un de reformista i un d’esquerrà– ve de lluny i es va accelerar durant els cinc anys de mandat de François Hollande, però la derrota del seu candidat a les presidencials, Benoît Hamon, l’ha aprofundit.

Els dubtes sobre l’estratègia que cal seguir en les legislatives del juny i les fugues cap al moviment centrista ¡En Marxa! han acabat de dinamitar el partit amb què François Mitterrand va aconseguir la unitat de l’esquerra el 1971 al Congrés d’Epinay.

«Amb el seu ni de dretes ni d’esquerres, Macron porta el germen de la destrucció del Partit Socialista», alertava Valls fa sis mesos, quan encara era primer ministre. Un diagnòstic que sembla encertat. Valls i l’exministre d’Economia no només compartien una mateixa visió reformista sinó la mateixa ambició d’arribar al poder. Macron s’hi va avançar i va guanyar la seva aposta. Valls la va perdre al ser desbancat per Hamon en les primàries socialistes. Ara tots dos tornen a enfrontar-se en un duel que té com a escenari les legislatives del juny.

NOUS MOVIMENTS

Altres membres del PS han anat situant-se en el nou paisatge polític que desfà els vells esquemes dels partits tradicionals. El derrotat candidat Benoît Hamon va anunciar ahir que llançarà el seu propi corrent l’1 de juliol. Un moviment transversal «ampli» dirigit a «ciutadans d’esquerra» i amb la vista posada en les pròximes presidencials. Es nodrirà d’intel·lectuals, membres de partits i persones alienes a aquests. El seu objectiu, va dir picant l’ullet a ecologistes i a la França Insubmisa, és «reconstruir l’esquerra».

Hamon no ha sigut l’únic d’assajar noves fórmules. L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, s’ha unit a l’exministra Christiane Taubira i a l’alcaldessa de Lilla, Martine Aubry –les tres situades a l’ala esquerra del partit– per llançar 'A partir de demà', plataforma que han presentat en una tribuna a Le Monde. Un gran moviment d’«innovació a favor d’una democràcia europea, ecològica i social», nascuda amb l’objectiu de treballar a nivell «local, nacional i europeu». H

Mélenchon serà candidat a Marsella

El líder de França Insubmisa, Jean Luc Mélenchon, serà candidat en les legislatives en la quarta circumscripció de Marsella enfrontat  al socialista Patrick Mennucci, que li ha retret que busqués un combat entre esquerres en un lloc on és fàcil batre el Front Nacional i la dreta si no es multipliquen les llistes. Mélenchon va obtenir  a Marsella el 39% dels vots en la primera volta de les presidencials, per davant de Macron i Marine Le Pen. Per un altre costat, han fracassat les negociacions de França Insubmisa i el Partit Comunista per concórrer de manera conjunta als comicis de juny.