PURGA A L'ADMINISTRACIÓ DELS EUA

Les raons no oficials de la Casa Blanca per acomiadar el director de l'FBI

La investigació sobre els suposats contactes del Kremlin amb la campanya de Trump queda en l'aire després de la destitució fulminant de James Comey

 

  / AP / CAROLYN KASTER

2
Es llegeix en minuts

Mitjans nord-americans, després de publicar els motius esgrimits per la Casa Blanca per destituir el director de l'FBI, han especulat amb altres raons no oficials que podrien haver portat Donald Trump a fulminar James ComeyNewsweek, per exemple, ha arribat a la conclusió que Comey no agrada gens al president dels EUA, a qui ha posat en evidència i que, a més, sap alguna cosa sobre els suposats contactes de Rússia amb el seu equip de campanya.

1- SAP ALGUNA COSA SOBRE RÚSSIA

Evidentment, la gran qüestió en l'aire després de l'acomiadament de Comey és la investigació en curs sobre si persones associades a la campanya de Trump van mantenir contactes amb Rússia durant les eleccions. Comey va confirmar la investigació al març. "Vam abordar aquest treball d'una manera oberta i independent, i els nostres investigadors experts l'acabaran com més aviat millor, però sempre ho faran bé sense importar el temps que triguin", va afirmar, segons la transcripció de les seves declaracions. "Els ho puc prometre, seguirem els fets fins on sigui que condueixin", va declarar.

El candidat de Clinton a la vicepresidència, Tim Kaine, se'n va adonar immediatament després de saber-se la notícia de l'acomiadament de Comey. A Twitter, Kaine va escriure: "L'acomiadament de Comey per part de Trump mostra com n'està d'espantada l'Administració per la investigació de Rússia".

2- A TRUMP NO LI AGRADA COMEY

Notícies relacionades

Si tenim en compte només els seus tuits, el president i Comey han mantingut una relació rocosa. Com ha relatat Axios, Trump va criticar primer Comey via 'on line' al juliol després de la fatídica roda de premsa en què aquest va recomanar tancar la investigació sobre els 'e-mails' de la candidata demòcrata Hillary Clinton, entenent que no havia de ser processada. Trump va utilitzar el 'hashtag' #RiggedSystem (Sistema manipulat). A l'octubre, quan Comey va revelar indagacions en marxa sobre nous 'e-mails', Trump va semblar entusiasmat. Però al novembre, quan el director de l'FBI va declarar que en realitat no s'havia trobat material que justifiqués els càrrecs, el pèndol va tornar a balancejar-se.

3- COMEY EL VA AVERGONYIR

El president Trump va acusar recentment el seu predecessor, Barack Obama, de gravar les seves converses telefòniques durant la campanya electoral per a la Casa Blanca. Comey va desmentir l'acusació, explicant que Obama no podia ordenar que algú espiés a ningú sense control. "No tinc cap informació que recolzi aquests tuits, i hem buscat minuciosament dins de l'FBI", va afirmar Comey al març. "El Departament de Justícia em va demanar que compartís amb vostès que la resposta és la mateixa per al Departament de Justícia i tots els seus integrants. El departament no té cap informació que recolzi aquests tuits", va afegir.