La crisi veneçolana

General Motors suspèn les seves activitats a Veneçuela enmig de les protestes

Les autoritats embarguen els actius de l'automobilística nord-americana després d'una sentència judicial contrària en un litigi amb un exconcessionari

Maduro torna a augmentar el depreciat salari mínim per mitigar els efectes inflacionistes

mbenach38112561 opposition supporters clash with security forces during prot170420193018

mbenach38112561 opposition supporters clash with security forces during prot170420193018 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Als carrers es torna a jugar entre estrèpits i gasos lacrimògens la sort política i econòmica de Veneçuela. Després de les massives marxes de dimecres, enmig de les noves manifestacions opositores reclamant una sortida electoral a la crisi, General Motors (GM) va comunicar que suspèn de fet les seves activitats en aquell país. L’anunci es va conèixer després que la seva planta a Valencia fos «inesperadament confiscada» per les autoritats. L’automobilística nord-americana va assegurar que els seus actius van ser embargats.

GM es va establir a Veneçuela el 1948, compta amb 79 distribuïdores, uns 2.700 treballadors i un potencial de fabricació a Valencia de 45.000 unitats. A través d’un comunicat, va rebutjar les mesures preses en virtut d’un dictamen judicial i va advertir que provocaran un mal difícil de reparar. Una exconcessionària de GM a l’estat de Maracaibo va iniciar a la multinacional un judici l’any 2000. L’empresa de Detroit havia prescindit dels seus serveis per suposada mala gestió. Van passar 17 anys i, després de la sentència del tribunal, GM es veu obligada a pagar al litigant una xifra que «excedeix tota lògica».

EXPLICACIÓ / General Motors va demanar als seus treballadors, proveïdors i concessionaris que s’abstinguin d’assistir als seus llocs de treball. El Govern, ocupat en assumptes potser més urgents –el control del carrer i les seves contradiccions internes–, no ha ofert fins al moment una explicació sobre els fets. El sector automobilístic ha sentit el flagell de la debacle econòmica. Dos anys enrere, Ford Motor Co. va cancel·lar la seva inversió a Veneçuela al·legant una forta pressió impositiva.

Notícies relacionades

La notícia, que en un altre moment potser havia guanyat els primers plans, va quedar en certa manera eclipsada per les noves disputes entre el Govern i la Mesa d’Unitat Democràtica (MUD). Els tres morts, desenes de ferits i detinguts de dimecres auguren un escenari de més polarització. El Govern va anunciar l’arrest del presumpte responsable de l’assassinat de la jove que va morir a Táchira al rebre un tret al cap. El primer vicepresident del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV), Diosdado Cabello, va dir que l’autor de l’episodi «és obertament opositor».

Les noves protestes no semblen deixar indiferent el Govern. La MUD diu tenir constància que el chavisme es troba dividit entre els que volen obrir una negociació i els que prefereixen radicalitzar-se i oferir més poder als militars. De moment, el president Nicolás Maduro va anunciar un nou augment del salari mínim i pensions del 50%, que quedarà en 40.638 bolívars (10 dòlars en el mercat negre). És la primera pujada que es realitza el 2017 i ve precedida de quatre increments l’any passat. Es preveu per a aquest any una inflació superior al 700%.