Turquia vota avui en un referèndum "històric"

Poca participació en les primeres hores del matí i sense incidents

Si guanya el 'sí', Erdogan es veuria ratificat i augmentaria els seus poders executius si fos reelegit el 2019

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, al seu col·legi electoral. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Turquia ha obert amb puntualitat els col·legis electorals per al referèndum en què més de 55 milions de turcs decideixen aquest diumenge si aproven o no 18 reformes constitucionals que convertirien el país en una república presidencialista, fet que dotaria el cap de l'Estat d'amplis poders executius.

A primera hora del matí, l'afluència era discreta en un col·legi del barri conservador de Balat, a Istanbul, on la presència de vels i barbes islàmiques era predominant. Una interventora d'aquest centre ha assegurat a aquest diari que les hores de més participació són entre les 14.00 i les 15.00 hora local (una hora menys a l'Espanya peninsular). Per la seva part, una observadora de l'opositor Partit Republicà Popular (CHP, socialdemòcrata laic) ha assenyalat que, de moment, la votació transcorria amb normalitat.

"EL PRESIDENT TINDRIA PODER SOBRE LA JUSTÍCIA"

Entre els votants del 'sí' a aquesta consulta impulsada pel president, Recep Tayyip Erdogan, predominava el discurs oficial d'una “Turquia més forta”, mentre que un votant del 'no', Emre Göztürk, es mostrava crític amb aquesta teoria: “Jo votaria que 'sí' a un sistema presidencialista com el dels Estats Units, però el que proposen no ho és. El president tindrà molt poder (executiu) i influència sobre el sistema judicial”, comentava a EL PERIÓDICO.

Una de les objeccions més habituals és precisament la falta de contrapesos i sistemes de rendició de comptes que es proposa a la reforma: es reduiria el nombre de representants del Consell General del Poder Judicial de 22 a 13, amb una influència més gran en l'elecció dels seus membres per part del president.

Notícies relacionades

A més, el president podrà pertànyer a un partit polític, i les eleccions presidencials i legislatives es farien el mateix dia, cosa que facilitaria les possibilitats que la gran assemblea nacional i el cap de l'Estat siguin del mateix partit. I al Tribunal Suprem, l'únic òrgan capaç de jutjar el cap d'Estat, aquest elegiria 12 dels 15 membres, amb els altres tres membres restants designats pel Parlament.

SONDEJOS FAVORABLES AL 'SÍ'

El resultat que oferien les enquestes s'ha anat inclinant en favor del 'sí'. Entre el desembre i el març, la majoria auguraven una victòria del 'no', però, a mesura que han avançat les setmanes, el resultat s'ha anat capgirant. De les últimes 10 enquestes, totes portades a terme a l'abril, vuit donen la victòria al 'sí'. Cap d'aquestes enquestes parla d'una victòria aclaparadora del 'sí' o del 'no'. A més, a manera de referència, en les dues convocatòries electorals del 2015, pràcticament cap enquesta va encertar els resultats, que s'espera que es comencin a conèixer a partir de les 21.00 hora espanyola.