La bretxa turca

Els ajustats resultats accentuen la polarització que travessa Turquia

monmartinez38078583 016  istanbul  turkey   16 04 2017   supporters of turkish p170416225308

monmartinez38078583 016 istanbul turkey 16 04 2017 supporters of turkish p170416225308 / DENIZ TOPRAK

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Victòria per a ErdoganErdogan, però a l'alt preu d'una polarització encara més gran que la que fins ara experimentava Turquia. El president turc, molt aficionat al “divideix i venceràs”, havia demanat en repetides ocasions una victòria contundent del 'si' a les seves anhelades reformes constitucionals, amb almenys un 60% dels vots. No obstant, els resultats no oficials han dibuixat un panorama molt més difícil de gestionar que el desitjable, amb gairebé la meitat de la població en contra d'aquestes esmenes.

El 60% dels recolzaments somiat per Erdogan era precisament la xifra que anhelava com a resultat Mehmet, un rellotger d'Istanbul. “Per culpa de les coalicions hem patit molt en el passat: no es podia formar Govern”, ha assenyalat, en línia amb el discurs oficial que reclama un lideratge més fort i que faciliti la governabilitat. “Hi va haver crisi, la nostra economia es va enfonsar -ha afegit Mehmet-. D'aquesta forma (amb les reformes constitucionals sotmeses a referèndum), sigui bo o dolent qui governi, hi haurà una continuïtat i una estabilitat per al país. I tot anirà millor”, sentencia.

Hi ha milions de turcs més amb un discurs molt menys analític i que fan pinya al voltant d'Erdogan, a qui consideren “un gran home”, com Ates, un taxista istanbulenc. El consideren un líder fort, carismàtic i capaç de superar els obstacles que se li presentin al país. I argüeixen que no hi ha ningú a l'altura en el panorama opositor. A més, confien que en el futur Erdogan continuï construint infraestructures en un país que s'ha desenvolupat enormement en aquest àmbit en l'última dècada. L'accés a la sanitat, la qualitat d'aquesta, o l'aixecament de la prohibició del vel islàmic en les institucions públiques són altres de les raons esgrimides pels seus seguidors per seguir al costat d'Erdogan.

"EL REFERÈNDUM ENS HA DIVIDIT"

A l'altre costat de la trinxera es refugia gent com Ipek, una dissenyadora en la quarantena que va acudir a les urnes al barri conservador de Balat. “Jo he votat que 'no', però és una vergonya que hàgim de votar per a això -es lamentava-" . "Ja sabem qui mou els fils aquí”, afegeix la dona, en referència a Erdogan. “Al col·legi ens ensenyen germandat, amistat; no a dividir-nos... i aquest referèndum ens ha dividit”, comenta amb pesar.

Entre els detractors d'Erdogan, molts d'ells no religiosos i prooccidentals, els canvis els condemnen a allunyar-se de l'adhesió a la Unió Europea, un bloc que per a molts turcs suposa una garantia més gran d'imperi de la llei i llibertats civils, aixafades per Erdogan amb especial afany després de l'intent colpista del passat mes de juliol. Les purgues posteriors haurien afectat més de un milió de persones, segons els càlculs del principal partit opositor, el Partit Republicà Popular.

Notícies relacionades

Encara que els líders turcs han advocat en les seves celebracions per un discurs d'unitat i de benefici per a tots els ciutadans del país eurasiàtic amb les reformes propostes, són conscients de comptar amb l'oposició del 48,80% dels electors. I les autoritats han perdut el suport que tenien pràcticament garantit a les grans ciutats, Istanbul i Ankara, en el que suposa un fort revés.