Fortes crítiques al portaveu de la Casa Blanca per dir que "ni tan sols Hitler va usar armes químiques"

El polèmic Sean Spicer genera novament controvèrsia en l'intent per condemnar el suport rus al règim d'Assad

Sean Spicer, durant la roda de premsa. / periodico

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

El portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, ha tornat a deixar estupefactes els periodistes que cobreixen diàriament les seves rodes de premsa en l'intent de demonitzar el dictador sirià Baixar al-Assad. “Ni tan sols algú tan menyspreable com Hitler va caure tan baix per utilitzar armes químiques” durant la segona guerra mundial, ha afirmat per condemnar el suport de Rússia al règim de Damasc. Una periodista li ha demanat poc després que clarifiqués les seves paraules davant el rebombori que estaven aixecant a les xarxes socials. “Quan parlem de gas sarín, no va utilitzar el gas contra la seva pròpia gent de la mateixa manera com ho fa Assad. Les va fer servir al Centre de l'Holocaust”, ha afegit referint-se presumiblement als camps de concentració.

Amb els murmuris dels reporters de fons, ha seguit explicant-se per sortir de l'embolic. "No ho va fer de la mateixa manera que Assad, utilitzant-les en poblacions i llançant-les enmig de pobles contra gent innocent. Li agraeixo l'aclariment, no era la meva intenció”, ha sentenciat. Els historiadors sembla que estan d'acord que Hitler no va fer servir armes químiques al camp de batalla. Ell mateix n'havia estat víctima durant la primera guerra mundial, en què va quedar exposat al gas mostassa. Però les armes químiques van ser un element essencial en la maquinària de matar dels nazis, que van utilitzar agents com el Zyklon B, un pesticida fabricat a base de cianur, a les cambres de gas.

CONTRA LA PRÒPIA POBLACIÓ

També, a diferència del que ha dit Spicer, Hitler sí que les va fer servir contra la seva pròpia població, perquè molts dels jueus assassinats en la Solució Final eren alemanys, així com els discapacitats o els dissidents polítics que també van ser exterminats als camps de concentració.

Notícies relacionades

El portaveu de Donald Trump també ha dit que Rússia s'ha situat al costat equivocat de la història a l'emparar un règim que fa servir armes químiques, prohibides per les convencions internacionals, i que tampoc els EUA les va utilitzar durant la segona guerra mundial. El que no ha dit és que el seu país va llançar 19 milions de galons d'Agent Taronja anys després al Vietnam, un herbicida tòxic, o que Washington va utilitzar bombes nuclears al Japó al final de la segona guerra mundial, força més letals que les armes químiques.  

Aquestes paraules faran parlar i estan cridades a convertir-se en material exquisit per a 'Saturday night live', on l'actriu Melissa McCarthy interpreta magistralment el portaveu de Trump, a qui acostuma a presentar com un dòberman maldestre.