TROBADA A ITÀLIA

Tillerson afirma que els EUA demanaran responsabilitats als que "facin mal a innocents arreu del món"

El Pentàgon assegura que l'Exèrcit nord-americà va destruir el 20% de l'aviació siriana en l'atac a la base de Homs

 

  / AFP / VINCENZO PINTO

1
Es llegeix en minuts

El secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, ha afirmat que el seu país demanarà responsabilitats als que causin "danys a innocents arreu del món". El cap de la diplomàcia nord-americana és a Itàlia per assistir a la reunió dels ministres d'Exteriors del G-7 (el grup dels set països més industrialitzats del món), que se celebra a Lucca aquest dilluns i dimarts. Els caps de la diplomàcia busquen acostar posicions per intentar rellançar el procés polític a Síria i transmetre un missatge "clar i coordinat" a Rússia.

Hores abans de la cimera, el secretari d'Estat de Defensa, Jim Mattis, ha assegurat que l'atac dels EUA a la base siriana de Homs de la setmana passat ha destruït el 20% de l'aviació de l'Exèrcit de Baixar al-Assad. Mattis ha advertit que Washington "no es quedarà passiu" davant nous atacs del règim sirià a la població. "Síria farà malament de tornar a utilitzar armes químiques", ha afegit el cap del Pentàgon.

Aquesta trobada anual del G-7 era la primera oportunitat per als ministres d'Exteriors de diversos països de conèixer personalment Tillerson, el seu nou col·lega nord-americà i abordar una sèrie de qüestions, entre elles la lluita contra el terrorisme, la situació a Líbia i a Ucraïna, les provocacions nord-coreanes o l'acord nuclear amb l'Iran.

AMPLIAR SANCIONS

Però l'atac químic que el 4 d'abril passat va causar 87 morts a la localitat siriana de Khan Cheikhun, a la rodalia d'Idlib (nord-oest de Síria) i el bombardeig de represàlia dels EUA la nit del 6 al 7 d'abril contra una base aèria de l'Exèrcit sirià, han posat de cap per avall l'ordre del dia de la trobada.

El ministre d'Exteriors britànic, Boris Johnson, ha assenyalat que Londres plantejarà la possibilitat d'ampliar les sancions contra figures destacades no només de Rússia, sinó també de Síria. 

Notícies relacionades

Per intentar reforçar el consens davant el conflicte sirià, Alfano ha convocat per dimarts una reunió ampliada a Turquia, els Emirats Àrabs Units, l'Aràbia Saudita, Jordània i Qatar.   

Aquest dilluns, Tillerson ha visitat el mausoleu en memòria dels crims comesos pels nazis en la coneguda com a massacre de Santa Anna de Stazzema, una localitat situada a la província de Lucca, on van morir més de mig miler de persones el 1944. El secretari d'Estat estava acompanyat pel ministre d'Exteriors d'Itàlia, Angelino Alfano, i l'alta representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, la italiana Federica Mogherini.