EL FUTUR DE LA UNIÓ EUROPEA

Dastis: "Algú està perdent els nervis sobre Gibraltar, però no hi ha cap base"

El ministre espanyol d'Exteriors respon a les al·lusions bel·licistes d'un exlíder 'tory' sobre la colònia britànica

Michael Howard va afirmar que la 'premier' britànica està disposada a declarar la guerra a Espanya per defensar la sobirania del Penyal

 

  / AP / DANIEL OCHOA DE OLZA

1
Es llegeix en minuts

Les al·lusions bèl·liques d'un líder 'tory' britànic sobre Gibraltar han causat polèmica dins i fora del Regne Unit. Enfront dels possibles canvis sobre l'estatus de la colònia britànica en la seva disputa amb Espanya durant o després del 'brexit', l'antic líder del Partit Conservador Michael Howard va declarar que la primera ministra del seu país, Theresa May, està disposades a declarar la guerra per defensar la sobirania de Gibraltar. I el ministre d'Exteriors espanyol ja li ha respost, acusant-lo d'estar "perdent els nervis", sense "cap base per a això".

En declaracions a Sky News, Howard es va declarar convençut que May actuarà en relació a Gibraltar com la seva predecessora Margaret Thatcher ho va fer fa exactament 35 anys amb les illes Malvines. "Fa 35 anys que una altra primera ministra va fer creuar mig món a una força militar per defensar la llibertat d'un altre petit grup de britànics contra un país hispanoparlant. Estic absolutament segur que la nostra primera ministra actual exhibirà el mateix aplom a l'hora de defensar la nostra gent a Gibraltar", va manifestar Howard aquest diumenge.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el ministre de Defensa britànic, Michael Fallon, va declarar el mateix dia que el seu Govern protegirà la població britànica de Gibraltar "fins a les últimes conseqüències" enfront dels canvis que poguessin ocórrer sobre el seu estatus de disputa amb Espanya durant o després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. "Protegirem Gibraltar fins a les seves últimes conseqüències perquè no es pot canviar la seva sobirania sense el consens de la seva gent, que ha deixat molt clar que no vol viure sota el Govern d'Espanya", va declarar Fallon en una entrevista a la BBC.

El ministre d'Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, ha declarat aquest dilluns després de les bel·licistes declaracions de Howard que "algú al Regne Unit està perdent els nervis, però no hi ha cap base per a això". En declaracions a la premsa abans de participar a Madrid en el Foro Cinco Días, especialment sobre la referència d'anar a la guerra per protegir els gibraltarenys, Dastis ha afirmat que Howard "no va dir exactament això", encara que ha afegit: "Portar a col·lació situacions passades amb les Malvines és una mica tret de context". I ha afirmat: "Em sembla que algú al Regne Unit està perdent els nervis, però no hi ha cap base per a això".