CRISI INSTITUCIONAL

Nit de disturbis al Paraguai que acaben amb un mort i el Congrés en flames

Centenars de manifestants protesten contra l'esmena constitucional que obre la via a la reelecció del president

 

  / EFE / ANDRÉS CRISTALDO BENÍTEZ

3
Es llegeix en minuts

Nit de protestes al Paraguai que ha acabat amb almenys un mort i el Congrés en flames. El Govern d'Horacio Cartes viu la seva crisi institucional més greu després de l'ocupació del Congrés del Paraguai per manifestants contraris a l'esmena constitucional com a via per facultar la reelecció presidencial, aprovada aquest divendres per 25 senadors en una reunió denunciada com a il·legal per part de l'oposició.

Aquesta sanció, efectuada a la dependència senatorial del Frente Guasú, de l'expresident Fernando Lugo, sense la presència de la resta de senadors ni del president de la cambra, Roberto Acevedo, va provocar una batalla campal al voltant de l'edifici, que va ser incendiat en part, i en què van resultar ferits diversos legisladors.

Algunes instal·lacions del Congrés es van cremar per accions dels manifestants, que van tirar pedres a la Policia i van ocasionar destrosses en diferents enfrontaments. En el primer la Policia va disparar balins de goma i va ferir el president de la formació opositora Partit Liberal, Efraín Alegre, i el diputat d'aquest grup Edgar Acosta.

Efectius del Cos de Bombers Voluntaris van sufocar les flames de la primera planta de l'edifici, on hi ha la sala bicameral del Parlament i les oficines de diversos legisladors. Portaveus dels Bombers van declarar que la situació està controlada, encara que hi ha importants danys materials.

CENTRE DE LA CIUTAT

Els incidents es van traslladar al microcentre de la ciutat, amb petits grups que van formar barricades i van ser respostos per l'acció policial.

Segons va denunciar el Partit Liberal, un noi va morir després de rebre trets de la policia a la seu del partit a Asunción, on va anar durant els disturbis després de les protestes. Alegre va declarar que la Policia va irrompre "de forma bàrbara" al local del partit, al centre d'Asunción, i va disparar contra els manifestants que hi havia a l'interior, alguns dels quals van resultar ferits de gravetat.

Entre aquests manifestants hi havia un jove militant liberal que, segons Alegre, va ser traslladat a l'hospital d'Emergències Mèdiques, on va morir.

RESPOSTA DE CARTES

Cartes va emetre un comunicat per instar els ciutadans a la calma i a no deixar-se portar per la violència. "Davant els fets vandàlics de les últimes hores contra la seu del Govern Nacional, insto la ciutadania a mantenir la calma i a no deixar-se portar pels que des de fa mesos anuncien fets de violència i vessament de sang", va dir.

Va afegir que l'incendi al Congrés "demostra, una vegada més, que un grup de paraguaians en la política i en mitjans de comunicació no escatimaran esforços per aconseguir l'objectiu de destruir la democràcia i l'estabilitat política i econòmica del país".

Els incidents van començar després que els 25 senadors votessin a favor del projecte d'esmena constitucional per habilitar la reelecció a l'oficina del Frente Guasú i a porta tancada.

El senador oficialista Juan Darío Monges va anunciar després als mitjans que el projecte aprovat estableix que els presidents i vicepresidents del país podran buscar un període més, sigui de manera contínua o alterna.

El president de la Cambra de Diputats, Hugo Velázquez, va convocar després una sessió per a dissabte en què tractar l'esmena, que posteriorment va desconvocar per evitar més incidents.

Si s'hagués aprovat l'esmena, el procediment estableix que el projecte es remeti al Tribunal de Justícia Electoral, que després convocaria un referèndum perquè es decideixi sobre la reelecció presidencial, prohibida per la Constitució.

El partit de Lugo recolza l'esmena perquè l'exbisbe i expresident del país es pugui presentar a les eleccions del 2018, i la formació governamental Partit Colorado perquè ho faci l'actual president paraguaià, Horacio Cartes.

Els dos partits han admès que van treballar conjuntament en la redacció del projecte.

La crisi institucional va començar dimarts passat, quan els mateixos 25 senadors es van reunir a l'oficina del Frente Guasú i van aprovar un projecte de canvi del reglament del Senat, també en absència dels altres senadors i d'Acevedo.

Els canvis en el reglament eliminen atribucions del president del Senat, com rebutjar projectes, i redueixen el nombre de vots necessaris perquè un projecte com el de l'esmena constitucional sigui dictaminat en comissió per al seu tractament posterior en el ple.

L'endemà, Acevedo va presentar davant la Cort Suprema una acció d'inconstitucionalitat perquè declari nul·la aquesta modificació.

També va ser presentada una denúncia a la Fiscalia contra els 25 legisladors que van votar a favor de canviar el reglament.

Notícies relacionades

Dijous unes 3.000 persones, entre elles senadors i diputats, van recórrer el centre d'Asunción per rebutjar l'esmena com a eina que permeti un segon mandat presidencial.

La violència va esclatar el dia que el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) celebra a Asunción la seva assemblea anual de governadors, esdeveniment que avui compta amb l'assistència de Cartes.

Temes:

Paraguai