Calma tensa al Paraguai després de l'assalt al Parlament

Un mort, 211 detinguts i el Parlament en flames són el balanç de l'aprovació de l'esmena que permetria la reelecció presidencial

zentauroepp37893324 sen  efrain alegre  president of the liberal party  left  an170401192813

zentauroepp37893324 sen efrain alegre president of the liberal party left an170401192813 / Jorge Saenz

1
Es llegeix en minuts
JOAQUIM PIERA / SÃO PAULO

I després d'una matinada de fúria, la capital del Paraguai, Asunción, va viure aquest dissabte una jornada de calma tensa. El comerç popular de la capital va funcionar, impàvid davant el panorama de destrucció dels carrers adjacents al Congrés.

L'aprovació del projecte d'esmena que permet la reelecció presidencial va despertar la ira de l'oposició. Per sorpresa i sense el president de la Cambra baixa, 25 dels 45 senadors van impulsar en un despatx el canvi constitucional que permetria que el polèmic empresari Horacio Cartes, del Partit Colorado, pugui buscar un segon mandat en els comicis del 2018.

Vehicles calcinats, el Parlament envaït i encara fumejant, mobiliari urbà destrossat, 211 detinguts i la seu del Partit Liberal ocupada per la Policia, on va ser assassinat de vuit trets el líder juvenil de la formació, Rodrigo Quintana, de 25 anys, van ser el tenebrós balanç d'una nit de gravíssims incidents. El president paraguaià va destituir el ministre de l'Interior, Tadeo Rojas, i el comandant de la Policia Nacional, Críspulo Sotelo, per la mort del jove del Partit Liberal.

En la reforma constitucional, Horacio Cartes explica, de forma sorprenent, amb el suport de l'esquerrà Front Guasú. El seu líder, l'exbisbe Fernando Lugo, deposat el 2012 per un procés de destitució exprés, podria tornar-se a presentar, i avui lidera els sondejos.

Cartes va fer una crida a la calma davant "fets vandàlics" promoguts pels que "venen anunciant violència i vessament de sang".

INDIGNACIÓ DEL PARTIT LIBERAL

Les seves paraules no van rebaixar la indignació del Partit Liberal, abanderat de les protestes. "Van entrar disparant a la nostra seu, 'us matarem a tots' deien, els policies van anar directes a buscar Efraín Alegre (líder de la formació)", va explicar a la premsa guaraní un membre del partit que va voler mantenir l'anonimat. "Ni Stroessner va ordenar que la seu d'un partit fos assaltada per policies", va afirmar Alegre, que va reiterar que no abaixaran la guàrdia fins a frenar l'esmena.

Notícies relacionades

En direcció contrària, afins a Cartes van anunciar aquest dissabte que seguiran endavant amb el canvi constitucional, que ara ha de ser ratificat al Congrés on els progovernamentals són majoria, i van atribuir els incidents "a la premsa i als polítics opositors".

La fiscalia va obrir un procés d'investigació, mentre la Policia Nacional va comunicar que havia apartat de les seves funcions i detingut l'agent, que, presumptament, va causar la mort del líder juvenil del Partit Liberal.

Temes:

Paraguai