ELS DEMANA INVERTIR-HI EL 2% DEL PIB

Tillerson demana als aliats més inversió militar a l'OTAN

El secretari d'Estat nord-americà ha deixat clar que "ja no és sostenible per als Estats Units mantenir" la seva quota, que representa el 70% del pressupost total

zentauroepp37882044 us secretary of state rex tillerson attends a nato foreign m170331172907

zentauroepp37882044 us secretary of state rex tillerson attends a nato foreign m170331172907 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

En la seva primera reunió com a secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson va instar ahir els seus homòlegs de l’OTAN a demostrar que compleixen el compromís d’arribar a invertir el 2% del PIB en despesa militar tal com es va acordar en la cimera de Gal·les del 2014. L’objectiu ha de complir-se abans del 2024 però Washington vol accelerar el termini de compliment amb el pretext que «ja no els és rendible» seguir al capdavant de l’aportació econòmica. 

    

«Com el president Donald Trump ha deixat clar, ja no és sostenible per als Estats Units mantenir la quota desproporcionada de despesa en defensa de l’OTAN. Els aliats han d’incrementar la seva despesa per complir els seus compromisos», va indicar Tillerson en la seva intervenció davant la resta de ministres a Brussel·les. Actualment els EUA aporten prop del 70% del pressupost a l’Aliança Atlàntica.

    

Malgrat haver reconegut que hi ha hagut «senyals positius» d’alguns països, concretament Grècia, Estònia, Polònia i el Regne Unit, el secretari d’Estat va demanar als aliats «fer més» per demostrar amb accions que «comparteixen el compromís del Govern dels Estats Units», del qual va assegurar depèn «la capacitat de l’Aliança per donar seguretat a la comunitat transatlàntica». 

ELS PLANS

Segons Tillerson, la meta per a la cimera de líders de l’OTAN del 25 de maig hauria de ser «acordar que per a finals d’any tots els aliats hagin complert les directrius d’aquest compromís o hagin desenvolupat plans que clarament articulin com el compromís pot complir-se». «L’important és que tots estem d’acord en la importància del que es va decidir el 2014», va assenyalar per la seva part el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, en el transcurs d’una roda de premsa.

    

També en relació amb la cimera que s’ha de celebrar al maig, Tillerson va assegurar que l’OTAN «pot i ha de fer més» en la lluita antiterrorista, la «primera prioritat de seguretat nacional» per al seu país, i va comentar que els EUA «estan considerant què més pot fer l’OTAN, en particular per portar estabilitat a l’Iraq i contribuir a la coalició contra l’Estat Islàmic».

    

«Invertir-hi el 2% implica gastar uns 70.000 milions d’euros. No conec cap polític alemany que afirmi que aquesta xifra és assolible ni desitjable», va respondre el ministre alemany de Defensa Sigmar Gabriel.

Notícies relacionades

    

Tot i així, a Berlín, el portaveu del Govern alemany, Steffen Seibert, va defensar la petició de Tillerson que els governs han de complir la inversió a la qual es van comprometre. Seibert va assegurar que el Govern alemany seguirà fent-ho «perquè és necessari i té sentit reforçar encara més les nostres forces armades».