TROBADA A WASHINGTON

Trump diu a Merkel que els aliats han de pagar la seva "part justa" a l'OTAN

Els dos dirigents s'han reunit a la Casa Blanca per abordar el futur de la relació transatlàntica

mbenach37709268 wap20 washington  estados unidos   17 03 2017   el president170317180309

mbenach37709268 wap20 washington estados unidos 17 03 2017 el president170317180309 / PAT BENIC

1
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Donald Trump, ha reiterat aquest divendres el seu "fort suport a l'OTAN", però ha subratllat que és necessari que tots els països membres "paguin la seva part justa", després de reunir-se amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

"Moltes nacions deuen vastes quantitats de diners (a l'OTAN), i és molt injust per als EUA. Aquestes nacions han de pagar rl que deuen", ha dit Trump en una conferència de premsa conjunta amb Merkel.

L'entrevista a la Casa Blanca, esperada amb expectació, ha vingut precedida de fortes desavinences entre tots dos, els quals des que Trump és president només han mantingut una protocol·lària trucada telefònica, el 28 de gener, després del jurament del dirigent nord-americà.

Abans, Trump havia carregat contra Europa, amb lloances al  'brexit' i particularment contra Alemanya i Merkel, qualificant de "catastròfica" la seva política d'acollida de refugiats. Merkel ha contestat a aquestes crítiques i davant els atacs de Trump als mitjans de comunicació, ha defensat la llibertat de premsa com a pilar de la democràcia.

També en les formes, els dos poderosos dirigents són antagònics: Arrogant i histriònic Trump, dura però continguda Merkel. Fonts de l'entorn de Merkel han revelat que la cancellera s'ha preparat a fons la reunió i que ha anat a Wahsington amb l'"esperit obert". Des de la Casa Blanca, es predeia una trobada "cordial i positiva".

COMERÇ, DEFENSA I CANVI CLIMÀTIC

Notícies relacionades

Però l'agenda no és fàcil. En el fons, les diferències són notables. En comerç, el proteccionisme de Trump xoca amb els interessos d'Alemanya, un dels grans països exportadors del món. En la discussió sobre l'OTAN, el dirigent tornarà a exigir un increment de la contribució europea al pressupost de Defensa, una cosa que contrasta amb la visió defensada en la conferència de Munic recentment per la cancellera: la seguretat del món no es garanteix només amb armament, sinó també amb diplomàcia, una partida que el primer pressupost de Trump retalla dràsticament.

El clima serà també objecte de fricció. Alemanya vol convertir aquest assumpte en l'eix central de la cimera del G20 que presidirà al juliol. En el seu projecte de llei de pressupost, Trump retalla tots els fons destinats a la lluita contra el canvi climàtic.