Tillerson afirma que la "paciència estratègica" amb Corea del Nord s'ha acabat

El secretari d'Estat dels EUA afirma a Seül que l'opció militar contra Pyonyang està "sobre la taula"

 

  / REUTERS / LEE JIN-MAN

1
Es llegeix en minuts
EFE / SEÜL

El secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, ha afirmat a Seül que la diplomàcia de la "paciència estratègica" exercida pel Govern de Barack Obama amb Corea del Nord "s'ha acabat" i que la millor opció per a Pyongyang és abandonar el seu programa nuclear. Tillerson ha afirmat que l'opció militar "està sobre la taula".

El cap de la diplomàcia nord-americana ha parlat en roda de premsa amb el seu homòleg sud-coreà, Yun Byung-es, i igual com ho va fer la vigília al Japó, va subratllar que Washington planeja canviar de rumb la seva política amb el règim de Kim Jong-un, encara que tampoc n'ha ofert més detalls.

Tillerson s'ha limitat a dir que la militar és una opció que està sobre la taula i ha estimat que el millor per a la futura seguretat i estabilitat econòmica de Corea del Nord "és abandonar el seu programa nuclear i de míssils i el desenvolupament de qualsevol arma de destrucció massiva".

L'ESCUT ANTIMÍSSILS

Durant la seva intervenció, el secretari d'Estat ha qualificat d'"inapropiades i problemàtiques" les mesures de boicot econòmic de la Xina amb Corea del Sud pel desplegament al seu territori de l'escut nord-americà THAAD, destinat a interceptar míssils nord-coreans però criticat per Pequín per considerar que compromet la seva seguretat. En aquest sentit, ha tornat a insistir que es tracta d'una eina "defensiva".

A més de les tibantors entre Pequín i Seül a compte de l'escut, la visita de Tillerson es produeix en un moment d'especial tensió a la península coreana.

Seül i Washington fan en aquests moments en territori sud-coreà les seves maniobres militars conjuntes més importants fins ara després que Pyongyang, que ja va respondre a aquests exercicis llançant quatre míssils balístics el 6 de febrer, fes un nombre rècord de proves armamentístiques el 2016.

Notícies relacionades

A això s'hi uneix l'assassinat al febrer del germà gran del líder nord-coreà a Malàisia, del qual Seül ha acusat obertament Pyongyang, que nega que hi estigui implicat.

Tillerson tanca demà la seva gira asiàtica a Pequín, on tractarà de convèncer les autoritats xineses de la naturalesa purament defensiva del THAAD i els demanarà que facin ús de la seva influència sobre Pyongyang per intentar que el règim 'juche' (autosuficiència) es torni a asseure a negociar la seva possible desnuclearització.