Donald Tusk: "No hi ha raons per fingir que avui és un bon dia"

El president del Consell Europeu rep la notificació del 'brexit' de mans de l'ambaixador britànic, Tim Barron

"No hi ha res a guanyar en aquest procés, això va de control de danys", diu en la seva primera valoració

Theresa May notifica per carta a la UE l’inici del ’brexit’. / EUROPA PRESS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El procés de divorci entre la Unió Europea i el Regne Unit ja està en marxaprocés de divorci entre la Unió Europea i el Regne Unit. A les 13.29 d'aquest 29 de març l'ambaixador britànic Tim Barrow li ha entregat en persona al president del Consell Europeu, Donald Tusk, la carta en què notifiquen la intenció de deixar el club. “No hi ha raons per fingir que avui és un bon dia. Ni aquí (a Brussel·les) ni a Londres. No pretendré que estic content però paradoxalment hi ha una cosa positiva. Ens ha fet, a la comunitat dels 27, més compromesos i units que abans”, ha explicat Tusk mostrant a les càmeres la carta durant una breu compareixença.

La carta, de sis pàgines, arriba a la taula del Consell Europeu només quatre dies després que els 27 caps d'estat i de governs de la UE proclamessin a Roma el seu compromís amb el projecte d'integració llançat fa sis dècades. “Estic totalment convençut, especialment després de la Declaració de Roma, que seguirem units en el futur”, ha dit referint-se a les complicades negociacions que els esperen.

ASPECTE SERIÓS

Notícies relacionades

Amb to greu i aspecte seriós, el dirigent polonès ha advertit que “no hi ha res a guanyar en aquest procés” i que del que es tracta ara és “d'un control de danys”. En aquest sentit, ha tornat a deixar clar quin serà el principal objectiu per a la Comissió Europea i el Consell: minimitzar el cost per als ciutadans de la UE, les empreses i els Estats membres. “Farem tot el que estigui a les nostres mans per aconseguir-ho”, ha promès durant una breu intervenció de tres minuts.

Mentrestant, no canvia res. El Regne Unit no s'asseurà a la taula del Consell quan es tractin assumptes relacionats amb el 'brexit', però en la resta de qüestions serà un més. “Fins que el Regne Unit abandoni la UE la legislació europea es continuarà aplicant al Regne Unit”, ha insistit.