FI DE L'ERA OBAMA

Trump firmarà aquest dimarts l'ordre que posarà fi al llegat climàtic d'Obama

La nova norma està destinada a facilitar la producció d'energies fòssils i nuclears a les empreses nord-americanes

 

  / EVAN VUCCI

1
Es llegeix en minuts

El president dels Estats UnitsDonald Trump, firmarà aquest dimarts l'ordre executiva destinada a facilitar a les empreses nord-americanes la producció de cru, gas i carbó al país, segons han assegurat diversos funcionaris. 

La producció d'energia domèstica, en què s'inclouen energies fabricades a partir de combustibles fòssils i energia nuclear, va ser limitada per l'Administració de Barack Obama.

REVERTIR EL PLA D'OBAMA

Immediatament després d'arribar a la Casa Blanca, el Govern de Trump ja va manifestar la seva voluntat de revertir el programa iniciat per Obama sobre el canvi climàtic i durant els seus primers dies al capdavant de l'administració nord-americana la pàgina web de la Casa Blanca va publicar una declaració d'intencions del nou president. 

El Gabinet de Trump va recordar des dels seus inicis el seu compromís d'eliminar les "polítiques perjudicials i innecessàries com el pla d'acció climàtic d'Obama" i poc després va eliminar totes les referències al canvi climàtic que apareixien a la web presidencial. 

Scott Pruitt, director de l'Agència de Protecció Mediambiental nomenat per Trump el mes de desembre passat, va assegurar que aquesta setmana es capgirarien les "polítiques antienergia fòssil" d'Obama. Pruitt és conegut per haver dubtat en diverses ocasions de l'evidència científica que l'acció humana hagi pogut causar el canvi climàtic. 

CANVI CLIMÀTIC

L'ordre executiva que Trump firmarà aquest dimarts persegueix dos objectius principals. Per una banda, vol impedir qualsevol acció dirigida a eliminar o retallar la producció i el consum d'energia domèstica, excepte en el cas que aquestes accions legals responguin a l'interès públic.

Notícies relacionades

Per una altra banda, l'ordre revocarà les normes adoptades per l'Administració d'Obama que obliguen les institucions governamentals a vigilar els efectes del canvi climàtic en el desenvolupament de les seves activitats.

El Govern de Trump té previst revocar el Pla d'Energia Neta (Clean Power Pla) promogut per Obama, que vol reduir les emissions de diòxid de carboni en un 32% per a l'any 2030 però que fins i tot no ha sigut aprovat pel Tribunal Suprem del país.