ELECCIONS A ALEMANYA

Martin Schulz torna a il·lusionar la socialdemocràcia alemanya

El candidat a canceller de l'SPD es reafirma com a esperança del partit i obté un suport històric del 100%

El nou líder socialdemòcrata oficialitza la seva candidatura carregant contra la desigualtat econòmica i el populisme xenòfob

mbenach37450845 leipzig  germany   february 26  martin schulz  chancellor ca170227195147

mbenach37450845 leipzig germany february 26 martin schulz chancellor ca170227195147 / Jens-Ulrich Koch

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La socialdemocràcia alemanya torna a somriure. Al desembre la formació estava deprimida, el seu lideratge, minvat després del seu pas pel govern i les bases, disperses. Llavors pocs podien augurar el que ahir va tornar a certificar Martin Schulz: el Partit Socialdemòcrata d’Alemanya (SPD) pot guanyar la totpoderosa canceller Angela Merkel en les eleccions del 24 de setembre.

Ahir l’expresident del Parlament Europeu es va donar un bany de masses a Berlín, on va ser confirmat com a candidat a la cancelleria per unanimitat, un resultat únic en la història del partit que supera els rècords de Kurt Schumacher el 1948 (99,71%) i Matthias Platzeck el 2005 (99,4%).

Davant d’uns correligionaris entusiasmats, Schulz va centrar el seu discurs en el pla social, en l’educació dels més joves, la precarització laboral, la desigualtat i els riscos de pobresa de la gent gran. «Lluitaré per una societat en la qual la gent s’ajudi i formem una comunitat forta», va remarcar mentre assegurava que gràcies als socialdemòcrates s’han incrementat els salaris a Alemanya.

Notícies relacionades

Encara que temes com la crisi dels refugiats o el terrorisme són més mediàtics, els problemes socials són un aspecte clau que pot determinar quin és el pròxim canceller d’Alemanya. En els últims anys la desigualtat econòmica i social i la precarització del sector laboral han castigat durament el país. Amb Gerhard Schröder com a canceller, l’SPD va impulsar l’Agenda 2010, un paquet de reformes que van liberalitzar el mercat de treball i van retallar les prestacions socials. Això va enfonsar electoralment els socialdemòcrates i per això ara Schulz es planteja «corregir» alguns d’aquells «errors».

Schulz es va mostrar dur contra AfD, la formació populista xenòfoba liderada per Frauke Petry. «No són una alternativa, són una vergonya per a Alemanya», va sentenciar.