Tillerson arriba a l'Àsia amb l'eterna qüestió nord-coreana sobre la taula

El secretari d'Estat reconeix la ineficàcia de les fórmules utilitzades fins al moment

monmartinez37690461 u s  secretary of state rex tillerson  left   shakes hands w170316174643

monmartinez37690461 u s secretary of state rex tillerson left shakes hands w170316174643 / FRANCK ROBICHON

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La diplomàcia nord-americana arriba a l’Àsia amb la qüestió nord-coreana encapçalant l’ordre del dia. El titular hauria servit les últimes dues dècades, epítom del pertinaç fracàs de la primera potència mundial enfront d’un diminut i empobrit país de l’Extrem Orient. El vell problema està agreujat aquests dies pel cabreig xinès davant l’escut antimíssils, el sainet polític sud-coreà i altres diverses convulsions al continent. Sembla una missió homèrica per al secretari d’Estat, Rex Tillerson, tres mesos després d’abandonar la presidència executiva de la multinacional petrolera Exxon i sense pedigrí diplomàtic.

  

 «És important reconèixer que els esforços diplomàtics i polítics dels últims 20 anys per desnuclearitzar Corea del Nord han fracassat», va admetre ahir Tillerson. «En aquest context d’amenaces creixents és clar que necessitem una estratègia nova», va afegir a Tòquio, primera escala d’un viatge que el portarà a Corea del Sud i la Xina.

  

 L’única certesa és que és urgent alguna cosa nova, la resta són dubtes. Les alternatives oscil·len entre eliminar el líder nord-coreà i que Trump comparteixi una hamburguesa amb ell. Els rumors sobre un atac preventiu amb míssils sobre les instal·lacions nuclears nord-coreanes o el palau han augmentat les últimes setmanes. L’opció va ser ràpidament desestimada per governs nord-americans més ortodoxos que l’actual pel seu caràcter suïcida, ja que Pyongyang conservaria la capacitat de destruir la veïna Seül amb centenars de míssils ordinaris. S’entén que Corea del Sud entri en pànic amb la menció del pla. Una altra opció, igualment heterodoxa però molt menys perjudicial, és que Trump compleixi la seva intenció electoral de reunir-se amb Kim Jong-un per mirar de resoldre les diferències. Amb una hamburguesa pel mig, va aclarir Trump. És la primera vegada en 20 anys que els líders nord-coreans lidien amb algú a Washington tan o més impredictible que ells.

  

 D’aquest viatge no sortirà cap acció concreta, va aclarir el Departament d’Estat la vigília, sinó només converses sobre com gestionar l’amenaça. El comunicat és compatible amb el perfil baix de la visita. Tillerson vola acompanyat de només un periodista de la mateixa corda i les seves intervencions públiques es reduiran a una roda de premsa.

ESCUT ANTIMÍSSILS

El polèmic escut serà el principal tema de Tillerson quan arribi a Seül demà. Trobarà un país encara convulsionat per la decisió presa recentment pel Tribunal Constitucional que expulsava de la presidència Park Geun-hye després de mesos de protestes massives. 

Notícies relacionades

  

Dissabte s’espera el plat principal a Pequín. Tillerson i els seus amfitrions prepararan la històrica cimera de Trump i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, a Florida el mes que ve. No és probable que a Pequín se’l rebi amb les flors de Tòquio i Seül. Aquí encara es recorda que Tillerson va exigir que s’impedís l’accés xinès a les illes artificials que aixeca en les convulses aigües. L’escut serà un punt de fricció sense resolució possible. Pequín ho veu com una amenaça tot  i la promesa dels EUA que només controlaran els míssils nord-coreans.