ESCALADA DE TENSIÓ A L'ÀSIA

Els Estats Units irriten la Xina al començar el desplegament d'un sistema antimíssils a Corea del Sud

L'operatiu es produeix hores després del nou assaig de míssils de Corea del Nord

misiles

misiles / AP

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Són dies convulsos a l’Àsia. A Corea del Sud ja han arribat les primeres peces de l’escut antimíssils nord-americà que exaspera tant Pyongyang com Pequín i també Moscou. La seva finalitat declarada són els míssils nord-coreans, però la Xina i Rússia sospiten que també fiscalitzarà els seus territoris. Les pressions xineses durant les últimes setmanes no han sigut escasses ni tèbies. Ha prohibit les cèlebres produccions televisives sud-coreanes, ha cancel·lat actuacions dels seus artistes, i la seva premsa oficial ha encoratjat el boicot a les seves empreses.

    

Pequín va reiterar ahir la seva «ferma oposició» a l’escut i va amenaçar amb accions sense especificar. «La Xina prendrà les mesures necessàries per defensar els seus interessos de seguretat. Totes les conseqüències seran atribuïbles als Estats Units i a Corea del Sud», va dir en roda de premsa el portaveu del Ministeri d’Exteriors, Geng Shuang.

  

Notícies relacionades

 Els Estats Units havien insistit durant una dècada a Seül que els permetés desplegar la Terminal de Defensa Aèria d’Alta Altitud (THAAD, per les seves sigles angleses) al seu territori. El ritme de llançaments de míssils nord-coreans es va doblar en l’últim any i va convèncer Seül de la necessitat de blindar-se malgrat les pressions xineses. Els Estats Units han accelerat els tràmits perquè és més que probable que el procés d’'impeachment' de l’actual presidenta, Park Geun-hye, torni els liberals al Govern. L’oposició i una gran part de la població sud-coreana s’oposen a l’escut pel deteriorament de les relacions amb la Xina i Rússia i pels temors que les instal·lacions es converteixin en un objectiu prioritari dels míssils nord-coreans.

«PROVOCACIONS CONTÍNUES»

«Les contínues provocacions de Corea del Nord, que inclouen el llançament de míssils efectuar aquest mateix dilluns, confirmen la prudència de la nostra decisió de desplegar el sistema antimíssils», va subratllar el comandant en cap nord-americà per al Pacífic, Harry Harris. Les primeres peces van arribar ahir a la matinada a la base aèria d’Osan, a Corea del Sud, segons mostren algunes imatges facilitades per l’Exèrcit nord-americà.