ELS EFECTES DEL 'BREXIT'

Sturgeon es disposa a demanar un nou referèndum sobre Escòcia

La dirigent demanarà autorització al Parlament la setmana que ve, després del congrés del Partit Nacional Escocès

 

  / AP / ALASTAIR GRANT

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La ministra principal d'EscòciaNicola Sturgeon, sol·licitarà la setmana que ve permís per convocar un segon referèndum d'independència. La cap de l'autonomia i líder del Partit Nacional Escocès (SNP) contempla celebrar la consulta entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019. Sturgeon vol que la cita a les urnes es produeixi quan les negociacions del ‘brexit’ entre el Regne Unit i Brussel·les brexitRegne UnitBrussel·les es trobin ja prou perfilades, com per preveure el resultat, però “abans que sigui massa tard”, perquè Escòcia reaccioni. “No podem estar esperant. Hem de tenir un pla clar. Hem d'agafar el control de la situació després del ‘brexit’, va afirmar en una declaració a la residència oficial de Bute House, a Edimburg. Si Escòcia no es pronuncia "sobre la relació que vol" abans que el Regne Unit surti del bloc, en principi a mitjans del 2019, s'enfrontarà a "un llarg període fora no només de la Unió Europea, sinó també del mercat únic".

La resposta de Theresa May no es va fer esperar. “La visió tan estreta que ha mostrat avui el Partit Nacional Escocès és lamentable. Posa Escòcia en la via d'una incertesa més gran i més divisions. Estem en un moment en què la majoria dels escocesos no volen un segon referèndum d'independència”, va afirmar la líder conservadora davant les càmeres, amb una fúria mal continguda.  

El llançament de la nova convocatòria de referèndum és la primera conseqüència del ‘brexit’, fins i tot abans que May iniciï formalment les negociacions. La primera ministra britànica podria invocar l'article 50 aquesta mateixa setmana. Sturgeon ha volgut anticipar-se al veure que el Govern britànic “no ha cedit ni una sola polzada en les negociacions" amb Escòcia, on els nacionalistes, desitjosos d'estar en el mercat únic, han xocat amb "un mur d'intransigència". 

LA PILOTA, AL CAMP DE MAY

“La setmana que ve requerirem l'autorització del Parlament escocès perquè acordi amb el Govern britànic els detalls de la Secció 30, el procediment que portarà el Parlament escocès a legislar per convocar un referèndum d'independència”, va anunciar Sturgeon, que va dir estar convençuda de poder guanyar la consulta. La declaració precedeix el congrés de la primavera que l'SNP celebra aquest divendres i dissabte a Aberdeen. La pilota queda ara al camp de May, que segurament rebutjarà el calendari de Sturgeon i al·legarà la conveniència d'endarrerir la consulta independentista fins que finalitzin les negociacions amb Brussel·les.

Notícies relacionades

Al referèndum del 23 de juny, Escòcia va votar majoritàriament en contra del 'brexit'. En el de la independència, celebrat el setembre del 2014, els escocesos es van oposar a la secessió amb un 55,3% dels vots, contra un 44,7% a  favor.

IRLANDA DEL NORD, TAMBÉ

L'anunci a Edimburg complica encara més la situació del Govern conservador de Londres i confirma els pitjors temors dels britànics que desitjaven quedar-se a la Unió Europea. A més de trencar amb Brussel·les i els socis del continent, el ‘brexit’ amenaça amb fracturar el Regne Unit i no només Escòcia. A Irlanda del Nord, que també vota a favor de la permanència, el Sinn Féin està reclamant un referèndum sobre la futura unitat de l'illa, davant el temor que el ‘brexit’ impliqui la instauració d'una frontera física entre el nord i la resta d'Irlanda, com en els pitjors anys de la lluita sectària entre catòlics i protestants.