LA SORTIDA DE LA UE

Els comuns rebutgen les esmenes dels lords i donen llum verda al 'brexit'

May ultima els preparatius per iniciar formalment el procés britànic de separació de la Unió Europea a finals de mes

 

  / AFP

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit està preparat per iniciar formalment el procés de ruptura amb la Unió Europea. Theresa May compta que tindrà les mans lliures per invocar l’article 50 del Tractat de Lisboa, que obrirà les negociacions formals del divorci amb la UE. Fonts de la residència oficial de Downing Street van desmentir, no obstant, davant la insistència de la premsa, que la primera ministra pensés activar el procés aquesta setmana. «He dit al final (de mes) en moltes ocasions, però sembla que no ho he posat en lletres majúscules, ni prou clar», va afirmar el portaveu oficial de May. També va negar que s’hagi canviat la data, després de l’anunci unes hores abans de Nicola Sturgeon per reclamar un segon referèndum. May esperarà que conclogui la celebració del 60è aniversari del Tractat de Roma, el pròxim dia 25, per iniciar la separació.

El camí cap a la porta de sortida va quedar net ahir a la nit, quan el Parlament va donar via lliure definitiva al projecte de llei que autoritza el Govern a comunicar a Brussel·les la decisió de posar fi a 44 anys com a soci de la UE. Els dirigents dels 27 països membres restants es podrien reunir el 16 d’abril en una cimera especial per definir les «línies mestres» de les futures negociacions, les més complexes en la història de la UE, que han de durar un termini màxim de dos anys. May compareixerà avui a la Cambra dels comuns, on podria oferir més detalls sobre l’inici del brexit que tan zelosament ha estat guardant.

En una sessió sense sorpreses, els diputats van votar per majoria  contra dues esmenes presentades per la Cambra dels lords. En la primera demanaven garanties per als drets dels tres milions d’europeus al Regne Unit. El ministre per al brexit, David Davis, va repetir una vegada més que el Govern vol «garantir els drets dels europeus» però vol un acord recíproc que protegeixi el milió de britànics que viuen a la UE. Davis va apuntar que la resta de líders comunitaris també estan disposats a arribar a un acord sobre aquest punt com més aviat millor. L’esmena va ser derrotada per 335 vots contra 287.

EL JOC DEL PING-PONG

En la segona esmena, els lords requerien que el Govern es comprometés per escrit a deixar en mans del Parlament el vot final sobre el resultat de les negociacions amb Brussel·les. Davis va recordar que el Govern ha promès aquest vot i que amb això n’hi ha prou, però va admetre que no queda clar què passaria si el Parlament rebutja la sortida del Regne Unit de la UE sense arribar a cap mena d’acord. També va ser derrotada per una diferència de 45 vots, 331 enfront de 286. D’allà va tornar a passar a la Cambra dels lords, en el que en llenguatge de Westminster s’anomena el «joc de ping-pong». 

Notícies relacionades

Els lords la van tornar a examinar ahir al vespre, però finalment van tirar la tovallola i van renunciar als canvis. Angela Smith, la líder del Partit Laborista a la Cambra alta, ja havia avançat que la seva formació no s’oposaria novament a les dues esmenes perquè no hi havia cap possibilitat que els diputats canviessin de parer.

Londres es prepara per a «qualsevol eventualitat», segons Davis, incloent-hi que les negociacions s’acabin sense un acord comercial. La Comissió d’Exteriors de la Cambra dels comuns ha acusat el Govern de no haver preparat adequadament aquest possible fracàs. «La possible absència d’un acord és prou gran com perquè el Govern estigui preparat. No obstant, res mostra que aquesta opció hagi sigut presa en consideració de forma adequada», ha avisat la comissió. Aquest fracàs tindria, al seu parer, conseqüències «destructives» tant per al Regne Unit com per a la UE.