ADVERTÈNCIA DE L'ONU

El món afronta la fam més greu en 70 anys

20 milions de persones del Sudan del Sud, Somàlia, el Iemen i Nigèria estan en risc i gairebé un milió i mig de nens podrien morir aquest any

37542426 60

37542426 60 / ALBERT GONZALEZ FARRAN (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

la guerra, el desgovern, el subdesenvolupament i la indiferència de la resta del planeta estan matant milions de persones de fam. D’acord amb les Nacions Unides, el món viu la pitjor crisi humanitària des de la segona guerra mundial, i aquesta vegada no es refereix a les hordes de refugiats que vaguen per camins gelats o es tiren al mar reclamant el dret a la vida, sinó a la fam que sacseja el Iemen, Somàlia, el Sudan del Sud i Nigèria com una plaga bíblica. «Més de 20 milions de persones en aquests països s’enfronten a la inanició. Sense un esforç col·lectiu i esforços globals coordinats, la gent simplement es morirà de fam», va dir divendres passat el responsable humanitari de l’ONU, Stephen O’Brien, al Consell de Seguretat.

O’Brien va fer una crida desesperada per «evitar la catàstrofe», un camí que passa per la injecció massiva de fons en els quatre països i l’adopció de mesures urgents perquè l’ajuda pugui arribar als seus destinataris. «Necessitem 4.400 milions de dòlars (4.121 milions d’euros) per al juliol», va dir el funcionari de l’ONU. Gairebé un milió i mig de nens, calcula Unicef, poden morir aquest any. «Estem en un moment crític de la història. Ja a principis d’any ens estem enfrontant a la crisi humanitària més gran des de la creació de l’ONU», va dir O’Brian.

La situació més peremptòria es viu al Iemen, sumit des de fa dos anys en una guerra civil en què participen diverses potències regionals i grups terroristes com Al-Qaida. Gairebé dos terços de la població, 19 milions de persones, necessiten ajuda. D’aquestes persones, set milions no saben d’on arribarà el seu pròxim plat de menjar. La falta d’aigua i gasolina és generalitzada en algunes regions i, segons O’Brien, els bàndols en conflicte «deneguen l’accés humanitari i polititzen l’ajuda».

PANORAMA ANGOIXANT

Notícies relacionades

Per al 25 d’abril a Ginebra (Suïssa), l’ONU ha organitzat una conferència per recaptar fons per al Iemen, va anunciar el relator humanitari, que ha viatjat recentment als països afectats. «El que vaig veure en la meva visita a Somàlia va ser angoixant: dones i nens caminant durant setmanes a la recerca de menjar i aigua. Han perdut el bestiar, els seus pous s’han eixugat i no els queda absolutament  res», va dir O’Brien, que va  afegir que milers de persones s’estan veient obligades a emigrar a la ciutat.

Sis milions de somalis, més de la meitat de la població, necessiten ajuda i gairebé tres milions corren el risc de morir de fam. Al Sudan del Sud, la nació més jove del planeta, l’escenari és semblant després de tres anys de guerra civil.