França, Alemanya, Itàlia i Espanya defensen a Versalles l'Europa de dues velocitats
Hollande, Merkel, Gentiloni i Rajoy opten per una UE que faci prevaler la defensa
Davant dels riscos del populisme i els extremismes, els quatre països aposten per una integració més gran

monmartinez37571198 from l italian premier paolo gentiloni french president fr170306212353 /
Per imprimir una mica d’empenta a la malparada Unió Europea poc abans del 60è aniversari del Tractat de Roma, amb el brexit com a teló de fons i davant l’escàs apreci mostrat pel nou estadant de la Casa Blanca, el president francès, François Hollande, va reunir ahir els líders d’Alemanya, Itàlia i Espanya al palau de Versalles, símbol del gloriós passat francès i del tractat de pau que fa un segle va posar fi a la primera guerra mundial.
En la minicimera informal a la qual van assistir la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president del Consell italià, Paolo Gentiloni, i el president espanyol, Mariano Rajoy, tots van coincidir que, en un context d’«incerteses i preocupacions» i davant el risc de «populistes, extremistes i nacionalistes», convé aportar respostes per convèncer els ciutadans que «cap solució passarà pel replegament i el rebuig de la solidaritat», en paraules de l’amfitrió.
Entre les prioritats de la UE, que haurà de marcar el seu rumb a 27 després de la sortida del Regne Unit, hi ha de figurar la protecció dels europeus creant una verdadera Europa de la defensa, el progrés econòmic i el manteniment dels valors del vell continent, van assenyalar els quatre dirigents a la premsa abans de celebrar un sopar de treball.
UNA EUROPA "SEGURA"
En aquests tres terrenys, els països que vulguin haurien de poder avançar més ràpidament sense que altres suposin una rèmora, és a dir, França, Alemanya, Itàlia i Espanya opten pel tercer dels cinc escenaris de l’ideari esbossat pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, sobre el futur de la UE.
«Aquesta cooperació diferenciada no està tancada a ningú però hem de poder anar cap endavant perquè necessitem una Europa més forta», va indicar Merkel. Entre els principals desafiaments, la cancellera va citar els que venen de l’exterior (globalització, canvi climàtic, terrorisme, defensa i fluxos migratoris) i de l’interior (insatisfacció, atur i preocupació pel futur). La solució passa doncs per una Europa «segura» que protegeixi les seves fronteres exteriors i es coordini millor en matèria de defensa.
Notícies relacionadesUn diagnòstic semblant va fer Gentiloni, que va parlar d’un sentiment de «desconfiança i cansament» dels ciutadans, als quals s’hauria de tornar a il·lusionar amb el projecte europeu. «El 60è aniversari ha de servir, no només per celebrar, sinó per mirar cap al futur», va destacar.
Rajoy va posar de relleu que la UE és «la història d’un èxit» que ha de mirar cap al futur i buscar una integració més gran. «Espanya –va sub-ratllar–està disposada a anar més lluny en la integració econòmica, la unió fiscal i la creació d’un pressupost europeu». Els socis europeus commemoraran el Tractat de Roma el pròxim dia 25 de març a la capital italiana.
Itàlia França Alemanya Unió Europea Angela Merkel Mariano Rajoy François Hollande Paolo Gentiloni
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?