LA CARRERA A L'ELISI

Fillon aconsegueix el suport del partit després de la renúncia de Juppé a substituir-lo com a candidat a la presidència de França

"No hi ha pla B. Només la meva candidatura és legítima", afirma el líder conservador davant el comitè polític d'Els Republicans

undefined37570290 french presidential election candidate for the right wing le170306223256

undefined37570290 french presidential election candidate for the right wing le170306223256 / GABRIEL BOUYS

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

François Fillon aguanta. La interminable crisi oberta per l’obstinació del candidat conservador a la presidència de França de mantenir-se en la carrera a l’Elisi, malgrat les desercions a les seves pròpies files i la imminent imputació per malversació a causa de les suposades feines fictícies de la seva dona, va tenir ahir un gir inesperat.

La iniciativa de molts barons perquè Alain Juppé, a qui Fillon va vèncer a les primàries del centredreta celebrades el mes de novembre passat, acceptés substituir-lo ha fracassat. Juppé ha renunciat definitivament a ser candidat a l’entendre que no compta amb la unanimitat del partit al voltant del seu projecte i comprovar l’«entossudiment» de Fillon de mantenir-se en la contesa.

Juppé ha criticat amargament l’actitud de Fillon i que hagi desaprofitat l’oportunitat de victòria que va obrir l’èxit de les primàries amb una estratègia de defensa davant l’escàndol de l’anomenat Penelopegate que l’ha portat a denunciar un suposat complot i una voluntat d’assassinat polític.

L’actual alcalde de Bordeus creu igualment que el nucli de simpatitzants d’Els Republicans s’ha radicalitzat. D’aquí ve que no es donin, segons el seu parer, les condicions per encarnar un projecte d’unitat. «Confirmo, una vegada per sempre, que no seré candidat a la presidència de la República», assenyalava ahir el veterà polític, de 71 anys, en una declaració davant la premsa.

Hores després, esgrimint l’absència de pla b i el suport rebut diumenge pels militants congregats a l’esplanada de Trocadéro de París, Fillon va defensar en el comitè polític d’Els Republicans, reunit d’urgència amb l’objectiu d’avaluar la situació, que la seva candidatura és l’única legítima.

«És hora que tothom torni a ser raonable i que es reprengui la campanya. Els nostres electors no perdonarien els que mantenen el verí de la divisió», va dir davant el comitè, que va acabar per renovar-li «de manera unànime» el suport. 

Fillon va demanar que es respecti el missatge dels electors a les primàries i que tothom s’uneixi al voltant de la seva candidatura perquè és «l’única que és legítima». «Hem perdut massa temps en discussions vanes, i hem deixat així el camp lliure a l’extrema dreta i als candidats d’esquerra, que es freguen les mans veient la nostra desunió», va destacar.

CANDIDATS

Notícies relacionades

A aquest òrgan pertanyen tots els que van ser candidats a les primàries, així com els presidents del grup parlamentari a l’Assemblea Nacional i al Senat, els dos vicepresidents del partit, dos secretaris generals, el president del Consell Nacional i el tresorer.

«Els Republicans estan units al voltant de François Fillon», va sentenciar el president del Senat i un dels més fidels suports del candidat, Gerard Larcher. Els sondejos deixen Fillon fora de la segona volta de les presidencials, que es disputarien l’exministre d’Economia, Emmanuel Macron, i la ultradretana Marine Le Pen.